Германия иска отслабване на европейските гаранции за правата на човека заради мигрантската криза

Германия иска отслабване на европейските гаранции за правата на човека заради мигрантската криза
Германия предложи Европейският съюз да отслаби своите гаранции за правата на човека, което да позволи депортирането на кандидати за убежище преди разглеждането на техните молби, съобщи Ройтерс.
 
Тази възможност ще се прилага само във времена на "масов приток" на хора в ЕС.
 
Първоначално агенцията предаде, че зад предложението стои и Париж, но от френското представителство в ЕС отрекоха френски служителите да са работили по документа.
 
Европейският съюз казва, че ако реши, има право да отпраща всички икономически мигранти, но според сегашното му законодателство за правата на човека и убежището, ако общността реши да изпрати в трета страна човек, който търси убежище в Европа, тази държава трябва да покрива определени условия, а човекът да изчака решение на случая му там.
 
Връщането на кандидати за убежище беше важен елемент в споразумението между ЕС и Турция, което Германия и Франция приветстваха в своето съвместно предложение като "фактор, който променя играта", тъй като значително намалява броя на хората, предимно сирийски бежанци, идващи в Европа.
 
Малко други съседи на ЕС обаче могат да бъдат преценени като отговарящи на критериите, които включват защита от преследване, хуманни условия за приемане и поне частичен достъп до медицински грижи, образование и възможности за работа.
 
Затова Германия предлага тези изисквания да бъдат отслабени, настоявайки системата на ЕС за убежището да бъде "замислена по гъвкав начин и да бъде способна да се справя с всякакви възможни случаи".
 
"Тук не става дума за построяване на "крепост Европа", а за борба с незаконната имиграция, която вече струва живота на хиляди хора, и за заменянето ѝ с регулирана система за законно приемане в съчетание с хуманни условия за живот, гарантирани от ЕС в трети страни", се казва в предложението.
 
Според Германия споразумението с Турция, което е критикувано от правозащитници, би трябвало да служи като пример за бъдещето.
 
Берлин смята, че разширяването на възможностите за депортиране, включително на кандидати за убежище, ще обезкуражи контрабандата на хора към Европа, като в същото време ЕС предлага законни начини за идване на истинските бежанци и плаща за подобряване на условията за бежанци и мигранти в третите страни, които приемат такива хора.
 
Германия предлага и възможност да се признават определени региони, а не цели държави, както е сега, за подходящи за подобни връщания, дори на кандидати за убежище.
Споделяне

Още от Европа

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?