Германия иска по-сериозна съдебна реформа в България

"Готови сме на повече инвестиции, но трябва стабилна правосъдна система", каза министърът по европейските въпроси Михаел Рот

Екатерина Захариева и Михаел Рот

Германия иска по-сериозни реформи в сферата на правосъдието в България и е готова да окаже помощ, заяви германският министър по европейските въпроси Михаел Рот.

След като се срещна с премиера Бойко Борисов и вицепремиера Меглена Кунева в София, Рот отчете усилията в борбата с корупцията, но настоя за продължаване на реформите.

Той предложи помощта на Германия за реформиране на съдебната система и икономическо развитие на България.

"Германия е готова да увеличи инвестициите си в България. Тъй като една по-стабилна, по-ефикасна икономика отваря още повече шансове за младите хора, по добри перспективи за млади хора във вашата страна", каза Рот.

Той посочи обаче, че за да развиваме икономиката си добре, е нужна стабилна правосъдна система.

"Моето правителство се радва, че през изминалата година бяха проведени добри крачки в правосъдната реформа, независимостта на системата и стабилизирането на правовата държавност. Ние сме съгласни с ЕК, че 2016 г. трябва да бъде годината на по-нататъшни реформаторски стъпки", каза още Рот.

Основна препоръка в последния доклад на Европейската комисия бе осъществяването на външен анализи на съдебната система и в частност на прокуратурата с помощта на външни експерти.

По-късно в петък Рот се срещна и с министъра на правосъдието Екатерина Захариева, която е казала, че препоръките в доклада на ЕК няма да бъдат забравени и вече се работи по тях.

"Доверието на хората в съдебната система няма да се върне само с правенето на закони, по-важно е тяхното прилагане. Първият приоритет на екипа ми са промените в Закона за съдебната власт, както и продължаване на реформата в юридическото образование. Колкото по-качествено е образованието на магистратите, толкова по-гарантирана ще е независимостта на съдебната система. Реформата ще работи за подобряване на качеството на живота в България", заявила министър Захариева, цитирана от пресцентъра на правосъдното министерство.

В рамките на визитата си у нас германският министър отбеляза и конструктивната роля на България за бежанския проблем в Европа, но поиска повече солидарност.

"Нуждаем се от доверие, приятелство и готовност да действаме заедно. В момента в Европа има толкова многобройни кризи, че ние заедно и решително трябва да се справяме с национализма и популизма. За това призовах нашите приятели в България още по-силно, отколкото до сега да показват своята солидарност с европейците", заяви Рот.

Вицепремиерът по координация на европейските политики и отскоро образователен министър Меглена Кунева заяви от своя страна, че заедно с Рот е била обсъдена "темата за миграцията, защото това е един проблем, от световно естество, в който и двете страни имат своя глас".

Засега българското правителство се включва в общоевропейските усилия за отразяване на мигрантския поток основно с призиви за затваряне на границите и твърде символична финансова помощ за задържането на бежанците близо до родните им страни. 

Споделяне

Още по темата

Още от България