Германия иска тол такси по магистралите в целия ЕС

Германия иска тол такси по магистралите в целия ЕС

Германия иска да се въведе всеобхватна магистрална такса за автомобилите в целия Европейски съюз по време на председателството ѝ. Това съобщи агенция Ройтерс, която разполага с проектодокумент подготвен от германският транспортен министър Андреас Шойер.

До осем години почти всички превозни средства, включително камиони, лекотоварни автомобили и леки коли, ще трябва да плащат пътна такса за ползването на магистралите в ЕС, съгласно проекта за европейска тол директива.

За страните членки, които вече са въвели система за таксуване, таксите ще се налагат за всички превозни средства без автобусите, е отбелязано в документа, който Шойер иска германските министри да приемат на 22 юли 2020 г.

Това би било официалното германско предложение за председателството на ЕС, което Берлин започна на 1 юли и ще води до края на годината.

Германски представители са коментирали пред Ройтерс, че някои министри биха искали да замразят проекта, въпреки че тол таксата, базирана на разстояние, се възприема до голяма степен като мярка, която ще помогне в борбата срещу изменението на климата.

Темата е изключително деликатна за министерствата, ръководени от Германската социалдемократическа партия, която споделя властта с консерваторите на канцлера Ангела Меркел и отдавна критикува магистралните такси.

Споделяне

Още от Бизнес