Германия иска Великобритания да получи достъп до единния европейски пазар срещу такса

Сн. ЕПА/БГНЕС
Германското правителство предлага да се даде достъп на Великобритания до единния пазар на Европейския съюз в замяна на такса, предаде Ройтерс, като се позова на сп. "Фокус", което цитира доклад на финансовото министерство.
 
Според доклада, разглеждащ възможните разходи за Германия от Брекзит, при излизането на Великобритания от ЕС има опасност от "сериозни последици за икономиката и стабилността, за въздействие в частност върху реалната икономика".
 
Служители на министерството на финансите са изчислили,че Германия ще трябва да внася допълнително по 4.5 милиарда евро на година в хазната на ЕС заради излизането на Великобритания от общността.
 
За да бъдат намалени тези разходи, те са предложили Великобритания да плаща такса, за да има достъп до единния пазар.
 
Според тях "подобен бъдещ финансов принос би трябвало да бъде използван, за да се облекчат финансовите последици от Брекзит (намаляване на разходите на ЕС или увеличаване на плащанията на другите държави членки)".
 
В доклада също така се посочва, че излизането на Великобритания от ЕС допълнително ще натовари германските данъчни и митнически власти, тъй като ще има нови данъчни задължения за стоките и услугите, купувани от британски компании.
Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?