Германия издаде заповед за арест на бившия нацист Иван Демянюк

Германия издаде заповед за арест на бившия нацист Иван Демянюк

Властите в Германия издадоха заповед за арест на Джон (Иван) Демянюк с прозвището Иван Грозни, съобщи Франс прес в сряда. Роденият в Украйна Демянюк по време на Втората световна война е бил надзирател в германски концентрационен лагер. Той е заподозрян в съучастие в избиването на хиляди евреи.

Според централното ведомство на Германия по разследване на нацистките престъпления 88-годишният Демянюк е бил пазач в нацисткия концлагер "Собибор" в Полша. Германските власти разполагали с неопровержими доказателства, че Иван Грозни (прозвището той получил заради изключителната си жестокост) е участвал в избиването на затворени в "Собибор" евреи.

След войната Демянюк емигрира в САЩ, където сменя малкото си име на Джон. През 1986 г. е екстрадиран в Израел. Там е осъден на доживотен затвор за съучастие в избиването на евреи в концлагера "Треблинка" в Полша, но през 1993 г. Върховният съд на Израел отменя присъдата му заради недостатъчно доказателства.

Оправданият Демянюк се връща в САЩ, но през 2002 г. е лишен от американско гражданство заради това, че е укрил връзките си с нацистите. Няколко години американските власти решават въпроса за екстрадицията му, като търсят къде да бъде експулсиран, включително и за Украйна. Самият Демянюк твърди, че не бива да бъде връщан в родината си, защото там го чака смърт.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?