Германия изплати репарациите и дълговете си от Първата световна война

Докато празнува 20-годишнината от своето обединение, Германия може да въздъхне от облекчение, защото 92 години след края на Първата световна война най-после изплати всички свои военни дългове, предаде ДПА в четвъртък.

След поражението във войната през 1918 г. на страната са наложени тежки репарации от победителите, а освен това тя е задлъжняла към гражданите си, които инвестират във войната. За да покрие задълженията си правителството в Берлин взема през 1924 и 1930 г. поредица кредити, гарантирани главно от американски инвеститори, както и заем от шведския магнат Ивар Крюгер, който в замяна получава кибритен монопол за Германия.

Главниците по тези заеми са изплатени през 1983 г., но междувременно Германия получава гратисен период за изплащането на лихвите им. Отсрочката е до обединяването на Германия, което по време на Студената война изглежда малко вероятно.

След 1983 г. облигациите по тези заеми са смятани за лишени от стойност и те преминават от ръце в ръце като историческа атракция.

Но на 3 октомври 1990 г. се стигна до обединяване на страната, което даде началото на 20-годишния период за плащания по лихвите, изтичащ на 3 октомври 2010 г. Германия е можела лесно да покрие накуп плащанията по лихвите на обща стойност около 125 млн. евро още в момента на обединението, но съгласно споразумението от Лондон от 1953 г. лихвите трябва да бъдат плащани в 20-годишен период.

До тази неделя ще бъде изплатена докрай и последната сума от 75 млн. евро. Така че когато развяват флагове и пеят националния химн на 3 октомври, немците най-после ще имат Първата световна война зад гърба си, пише ДПА.

Що се отнася до Втората световна война, Германия изплати последния от дълговете си към Великобритания, Франция и САЩ през 1988 г. Но заради следвоенната валутна реформа страната още дължи 280 млн. евро, като този дълг трябва да бъде уреден до 2034 г..

Споделяне

Още от Свят