Германия изплати репарациите и дълговете си от Първата световна война

Докато празнува 20-годишнината от своето обединение, Германия може да въздъхне от облекчение, защото 92 години след края на Първата световна война най-после изплати всички свои военни дългове, предаде ДПА в четвъртък.

След поражението във войната през 1918 г. на страната са наложени тежки репарации от победителите, а освен това тя е задлъжняла към гражданите си, които инвестират във войната. За да покрие задълженията си правителството в Берлин взема през 1924 и 1930 г. поредица кредити, гарантирани главно от американски инвеститори, както и заем от шведския магнат Ивар Крюгер, който в замяна получава кибритен монопол за Германия.

Главниците по тези заеми са изплатени през 1983 г., но междувременно Германия получава гратисен период за изплащането на лихвите им. Отсрочката е до обединяването на Германия, което по време на Студената война изглежда малко вероятно.

След 1983 г. облигациите по тези заеми са смятани за лишени от стойност и те преминават от ръце в ръце като историческа атракция.

Но на 3 октомври 1990 г. се стигна до обединяване на страната, което даде началото на 20-годишния период за плащания по лихвите, изтичащ на 3 октомври 2010 г. Германия е можела лесно да покрие накуп плащанията по лихвите на обща стойност около 125 млн. евро още в момента на обединението, но съгласно споразумението от Лондон от 1953 г. лихвите трябва да бъдат плащани в 20-годишен период.

До тази неделя ще бъде изплатена докрай и последната сума от 75 млн. евро. Така че когато развяват флагове и пеят националния химн на 3 октомври, немците най-после ще имат Първата световна война зад гърба си, пише ДПА.

Що се отнася до Втората световна война, Германия изплати последния от дълговете си към Великобритания, Франция и САЩ през 1988 г. Но заради следвоенната валутна реформа страната още дължи 280 млн. евро, като този дълг трябва да бъде уреден до 2034 г..

Още от Свят

Адекватни ли са мерките за кризите с водата и боклука?