Германия изпраща шест изтребителя в Прибалтийските страни

Изтребители Юрофайтер Тайфун

Авторитетното германско списание "Шпигел" информира, че федералното правителство е решило да изпрати шест германски изтребителя в Прибалтийските държави за засилване на контрола на въздушното пространство над тях. Така броят на самолетите на НАТО, които патрулират над Литва, Латвия и Естония, ще бъде удвоен, предаде БНР, цитирайки списанието.

На срещата на външните министри на страните членки на НАТО идната седмица ще бъдат обсъдени мерки за засилване на военното присъствие на НАТО по границите с Русия. Освен бойните самолети Германия ще изпрати и една военна фрегата за участие във военноморски маневри в източната част на Балтийско море.

Патрулните мисии във въздушното пространство на Прибалтика са в унисон с обявената от министъра на отбраната Урсула фон дер Лайен необходимост от увеличаване на военното присъствие на НАТО в Източна Европа след анексията на полуостров Крим от Русия.

Според "Шпигел" Германия ще настоява пред партньорите си от НАТО за започване на стратегически дебати в рамките на Алианса за последиците за НАТО, произтичащи от новия конфликт с Русия.

Може да се окаже, че сме изправени пред сериозен поврат в евроатлантическата архитектура на сигурност, заявява германският посланик в НАТО Мартин Ердман.

Споделяне

Още от Европа