Германия изрази загриженост за делото срещу Ходорковски в Русия

Външният министър на Германия Гидо Вестервеле, който е на посещение в Русия, изрази сериозна загриженост във връзка с обстоятелствата около делото срещу бившия съсобственик на "Юкос" Михаил Ходорковски и бившия ръководител на "Менатеп" Платон Лебедев. Вестервеле засегна тази тема в понеделник по време на съвместната пресконференция с руския си колега Сергей Лавров, предаде агенция Интерфакс.

"В рамките на гражданското общество съществуват определени опасения и загриженост. Ние изразяваме тази загриженост. В интерес на Русия е тази загриженост да бъде взета предвид", каза германският външен министър.

Той отбеляза, че теми като върховенство на закона, демокрацията, правата на човека, винаги се обсъждат в двустранните отношения.

Лавров от своя страна заяви, че решение по делото "Ходорковски-Лебедев" трябва да произнесе съдът.

Германската агенция ДПА отбелязва, че за пръв път германското външно министерство излиза с толкова рязко критично изказване за процеса срещу Ходорковски.

Сред обсъжданите международни проблеми двамата министри са отделили значително внимание на иранската ядрена програма, предаде Ройтерс. "Имаме общ интерес от възможно най-бързо възобновяване на преговорния процес. Призоваваме Техеран да откликне конструктивно на направените предложения. Разчитаме, че може би този месец ще можем да възобновим преговорите", заяви Лавров.

Споделяне

Още от Свят