Германия каза на сърбите, че картата на Югоизточна Европа е завършена

Германия каза на сърбите, че картата на Югоизточна Европа е завършена
Германският външен министър Гидо Вестервеле обвърза въпроса за членството на Сърбия в ЕС с този за решаването на косовския въпрос. На среща в Белград със сръбския премиер Мирко Цветкович Вестервеле заяви, че Европа е готова да помогне и да посредничи, но трябва да е налице волята на Сърбия и Косово за директни преговори по темата, предаде радио Дойче веле.

Косово е последната спирка от балканската обиколка на външния министър, който в петък ще посети германския контингент от силите КФОР.

На фона на спекулации, че окончателна сделка между Белград и ЕС може да включва нов статут за доминираната от сърби северна част на Косово, германският министър отправи най-силното досега публично послание, обвързващо сръбското признаване на независимо Косово и кандидатурата на Белград за членство в Европейския съюз, пише електронното издание EUоbserver.

Той призова Сърбия да се откаже от претенциите си към независимо Косово и да насочи енергията си към присъединяване към ЕС.

По време на посещението си в Белград той се срещна с министър-председателя Мирко Цветкович, с президента Борис Тадич и опозиционни лидери.

В реч пред студенти в Белградския университет Вестервеле заяви, че страната трябва да се "приеме реалността" за отделянето на Косово.

"Ще дойде ден, в който представители на Белград и Прищина ще седнат на една маса и ще говорят за ЕС. Сега може това да ви изглежда като утопия, но може да бъде постигнато. Помирението може да бъде постигнато, ако приемете истината. Независимо Косово е реалност и позицията на Международния съд в Хага потвърждава това”, заяви Вестервеле.

"Картата на Югоизточна Европа е завършена", каза още дипломатът.

След среща със сръбския премиер Мирко Цветкович Вестервеле каза пред медиите: "Според нас една страна може да е член на Европейския съюз, само ако има за цел да си сътрудничи и е готова да решава проблемите си със съседите чрез сътрудничество".

ЕС има желание да посредничи за преки разговори между Сърбия и Косово по решаване на техните спорове, каза Вестервеле, който постави под въпрос избора на Сърбия да отнесе въпроса към ООН. "Когато някой в Европа иска да разреши нещо, включително конфликти....пътят първо води към Брюксел, а не към Ню Йорк", отбеляза той.

Миналия месец Международният съд в Хага обяви, че декларацията за независимост на Косово от 2008 година не нарушава международното право.

Очаква се през септември ООН да разгледа сръбски проект за резолюция, която да лиши от сила решението на съда в Хага. Сръбският външен министър Вук Йеремич заяви в четвъртък, че страната му е готова за конструктивен диалог, особено с европейските партньори, но "ние няма да приемем каквито и да е промени (на резолюция 1244 на ООН за Косово), които ще дадат на Косово статут на независимост".

Според експерти Сърбия е готова да направи сделка, в която да размени доминираната от сръбския етнос област в северната част на Косово за доминирана от албанци територия в Южна Сърбия и автономен статут на сръбските православни църкви в Косово.

Според доклад на Международната кризисна група, вече има по-голямо чувство за политически реализъм по отношение на Косово и някои политици изглежда търсят градивно начини Сърбия да се освободи с чест от бремето, в което се е превърнало Косово.

"Нито Прищина, нито Белград предлагат това открито, но представители и на двете столици, са започнали тихо да говорят за това", посочва Международната кризисна група.

Друг основен въпрос в отношенията на Сърбия с ЕС е задържането на бившия босненски сръбски командир Ратко Младич, за който се смята, че се крие в страната. Ако Белград предаде беглеца, ще може да използва това като коз да засили позициите си в преговорите за Косово и европейското си бъдеще.

Споделяне

Още от Европа