Германия: Кремъл ще реши дали да използва хакерски данни, за да влияе върху изборите

Германия: Кремъл ще реши дали да използва хакерски данни, за да влияе върху изборите

Шефът на германското контраразузнаване каза днес, че Кремъл трябва да реши дали данните, събрани с хакерски атаки срещу депутати и политически партии в Германия, ще бъдат използвани, за да се влияе върху изхода от изборите за Бундестаг на 24 септември, предаде Ройтерс.

На конференция в Потсдам край Берлин директорът на Федералната служба за защита на конституцията (БфВ) Ханс-Георг Маасен каза, че "голямо количество данни" са били откраднати през май 2015 г. след кибератака срещу Бундестага. Като извършител на това нападение бе посочена руската хакерска група А Пе Те 28, известна и под други имена.

Маасен каза, че са последвали хакерски атаки срещу депутати, канцлера Ангела Меркел и институции, свързани с нейния Християндемократически съюз. Не е известно дали вследствие на тези атаки има загуба на информация.

"Нашият партньор [тоест руските специални служби] се опитва да генеририра информация, която да бъде използвана в операции за дезинформация или влияние", посочи шефът на германската служба за вътрешно разузнаване. "Дали те ще го направят или не, е политическо решение, което допускам, че ще бъде взето в Кремъл", заключи той.

Споделяне

Още от Европа

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?