Германия легализира гей браковете

Германия легализира гей браковете

Германският парламент одобри реформа, която позволява хомосексуални мъже и жени да сключват юридически пълноценни бракове и да осиновяват деца. До момента еднополовите двойки в Германия можеха да се регистрират само граждански съюзи.

Легализирането на гей браковете бе одобрено с 393 глас "за" срещу 226 "против". "За" бяха депутатите от три леви партии - социалдемократите, които са по-малкият партньор в управляващата коалиция на канцлера Ангела Меркел, Зелените и Левите. Някои техни колеги от християндемократическия блок на Меркел също гласуваха в подкрепа на закона.

По време на предизборната си кампания през 2013 г. канцлерът Ангела Меркел беше против такова решение, аргументирайки го с необходимостта да се обезпечи "благополучие на децата". Тя също така е признавала, че за нея гей браковете са "труден въпрос".

На 26 юни т.г. обаче Меркел направи неочаквано изявление на среща с женското списание Brigitte: тя каза, че иска депутатите от нейния Християндемократически съюз да гласуват "така, както им повелява съвестта".

Тя обясни позицията си с това, че неотдавна се е случило събитие, което "променило живота ѝ", имайки предвид срещата си с двойка лесбийки, осиновили осем деца.

Меркел каза, че позицията ѝ била повлияна и от това, че други партии поддържат внесения законопроект, включително баварския Християнсоциален съюз, който е в общ блок с ХДС.

Скоро след изявленията на Меркел привържениците на гей браковете публикуваха в Туитър хаштаг #EheFuerAlle, или "Брак за всички".

Меркел предвиждаше законопроектът да се гласува след парламентарните избори в края на септември, но бе изпреварена от социалдемократите, които заедно със Зелените и Левите наложиха гласуване само няколко дни след това изказване на канцлерката.

Самата Ангела Меркел гласува против еднополовите бракове, като заяви, че за нея бракът е съюз между мъж и жена, съобщи ДПА.

"За мен бракът от гледна точка на конституцията ни е брак между мъж и жена и затова не гласува в подкрепа на този законопроект днес", каза Меркел, цитирана от Ройтерс. В същото време тя изрази надежда, че "днешното гласуване не само ще насърчи уважаването на различните мнения, но и ще донесе повече социална сплотеност и мир".

Така Германия ще се присъедини към 20-те западни държави, 13 от които европейски, където вече са узаконени еднополовите бракове. Законопроектът трябва да бъде одобрен и от горната камара на парламента, Бундесрата, за да влезе в сила, което вероятно ще стане преди края на тази година.

През 2001 г. Германия въведе граждански съюз, който дава права като при брак, освен за някои данъчни облекчения и за осиновяване.

Екоминистърката предложи брак на партньорката си

Броени часове след гласуването на закона в петък, министърката на околната среда Барбара Хендрикс, която е от Социалдемократическата партия, предложи брак на приятелката си, предаде ДПА. Барбара Хендрикс и нейната партньорка, чието име агенцията не съобщава, встъпиха в граждански съюз на 22 октомври 2010 г. и сега планират да сключат брак на 22 октомври, като церемонията ще бъде пред Бранденбургската врата.

Приятелката на Хендрикс е учителка и е с девет години по-млада от нея. Министърката уточни, че бракът не може да бъде сключен по-рано, тъй като тя ще участва в предизборната кампания за парламентарните избори на 24 септември.

Споделяне

Още от Европа

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?