Германия може да засили охраната на границата си с Полша заради притока на мигранти

Хорст Зеехофер

Германският вътрешен министър Хорст Зеехофер заяви, че е готов да увеличи броя на служителите на федералната полиция на границата с Полша, за да помогне за борбата с нарастващия приток на нелегални мигранти от Беларус, предаде ДПА.

Министърът каза пред в."Билд ам Зонтаг", че 800 служители на федералната полиция вече са разположени на границата, а "ако е необходимо" броят им може да бъде увеличен. Зеехофер каза също, че може да бъдат въведени гранични проверки, ако ситуацията не се подобри.

По принцип в рамките на Шенгенската зона, включваща 26 европейски страни, няма паспортни и гранични проверки, но е възможно те да бъдат временно въведени в случай на заплаха за сигурността.

Броят на мигрантите, които се опитват на влязат нелегално в Европейския съюз през Беларус, нарасна значително през последните месеци, като главната тежест от притока на мигранти бе понесена от съседните държави - Полша, Литва и Латвия.

Германската граница с Полша, от своя страна, стана гореща точка за незаконната имиграция по така наречения "Беларуски маршрут" към ЕС. Германската полиция регистрира 1922 опита за нелегално преминаване на границата само в периода 1-20 октомври. Мигрантите често идват от Ирак, Сирия, Йемен и Иран.

Неотдавна Зеехофер предложи създаването на съвместни германско-полски гранични патрули, но Варшава засега не проявява интерес към идеята.

Германската полиция съобщи днес, че е спряла за проверка група от над 50 крайнодесни доброволци, въоръжени с лютив спрей, щик, мачете и бухалки, които се опитвали да патрулират по границата с Полша, за да не позволяват на мигранти да влизат в страната, предаде Ройтерс.

Доброволците се събрали по призив на подозираната във връзки с неонацистки групи крайнодясна партия "Третият път". Тя приканила членовете си да спират нелегалните мигранти, пресичащи германско-полската граница близо до град Губен.

Полицията е иззела оръжията, които носели 50-те заподозрени, и ги принудила да напуснат района на Губен снощи и в ранните часове на днешния ден, съобщи говорител на органите на реда. Някои от заподозрените пристигнали на границата с Полша от други краища на Германия.

Десетки хора организираха вчера бдение в Губен в знак на протест срещу подобни патрули.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Колко време давате на новия парламент?