Германия може да затегне мерките срещу коронавируса още следващата седмица

Меркел и провинциалните премиери ще обсъдят въпроса във вторник

Ангела Меркел

Германската канцлерка Ангела Меркел и премиерите на 16-те провинции в страната ще обсъдят мерките срещу разпространението на новия коронавирус още във вторник - с почти една седмица по-рано от предварително определената дата 25 януари, съобщи в петък говорителят на правителството Щефен Зайберт, цитиран от ДПА.

Решението е било взето, след като броят на регистрираните в Германия заразени надхвърли 2 милиона.

Сегашният локдаун на най-голямата европейска икономика, който включва затваряне на много търговски обекти и строги ограничения на социалните контакти и пътуванията, изтича в края на този месец. Мнозина обаче очакват той да бъде удължен, а мерките - затегнати още повече, отбелязва ДПА.

На пресконференция Зайберт посочи бързото разпространение във Великобритания и Ирландия на мутирал щам на коронавируса.

Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер призова предприятията по-активно да използват възможността за дистанционна работа, за да се улесни борбата срещу вируса, предаде Франс прес.

"Трябва да намалим контактите в работата, това е по-необходимо от всякога", заяви Щайнмайер на среща със социалните партньори. "Това не е идеално, но със сигурност защитава от заразата", каза той и призова предприятията "да направят дистанционната работа възможна".

Близо една четвърт от германските служители, или около 10 милиона души, работят само от дома си, показва публикувано през декември проучване на синдиката на дигиталните компании Битком (Bitkom). Властите искат да увеличат тази бройка, тъй като епидемичната обстановка не се подобрява.

"Всяко предприятие, всяка администрация, трябва да провери дали не е възможно да се работи още повече от разстояние", каза Щефен Зайберт.

Страната с най-голямо население в ЕС регистрира 22 368 случая на коронавирус за последните 24 часа, с което общият им брой достигна 2 000 958, съобщи тази сутрин институтът "Роберт Кох". 1113 души са починали през последното денонощие в Германия от усложнения, свързани с коронавируса, след рекордните 1244 смъртни случая през предходното. Общият брой на починалите в страната е 44 994.

Прагът от 2 милиона заразени бе преминат в момент, в който германският канцлер Ангела Меркел пледира за затягане на мерките в страната. На заседание с ръководството на консервативната си партия Християндемократически съюз тя заяви, че вирусът може да бъде възпрян единствено със затегнати мерки и поиска среща с провинциалните власти още другата седмица, на която да бъде обсъден въпросът.

Според медиите затягането ще включва въвеждане на проверки по границите, както през миналата пролет, всеобщо носене на маски от типа FFP2, налагане на дистанционна работа. Според изданията се обмисляло дори спирането на обществения транспорт. Но на този етап това са само работни хипотези, които не са били обсъдени с лидерите на германските провинции. В крайна сметка в Германия именно провинциалните премиери са тези, които имат последната дума по въпроси, свързани със здравеопазването и обществения транспорт.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус