Германия намалява държавните помощи за слънчевата индустрия

Бундестагът одобри планираното от правителството намаляване на държавните помощи за развитие на слънчевата енергетика, се съобщава на сайта на германския парламент в петък.

Държавното финансиране на фотоволтаичните проекти се свива с 20-30 процента в зависимост от мощността на проекта. Решението влиза в сила от 1 април, тъй като не се изисква ратификацията му от Бундесрата. Ако обаче две трети от неговите членове се окажат против закона, то може да блокират действието му, пише немското издание "Фокус".

 

С това решение на практика се намаляват разходите на гражданите за енергийната реформа, който се изплаща от данъчните постъпления. В момента на всяко домакинство средно се падат по 70 евро годишно за подкрепа на слънчевата индустрия.

 

Представителите на този вид бизнес и опозицията определиха решението като "черни дни за енергореформата". Министърът на екологията Норберт Рьотген обаче отхвърли тези опасения, обяснявайки, че в последните две години субсидиите за слънчевата енергия са намалени повече от два пъти, но мрежата въпреки това значително се е разширила. Според него по-нататъшното неконтролируемо строителство на слънчеви мощности само ще навреди на стабилната работа на енергийната мрежа.

 

Немската слънчева промишленост страда най-вече от конкуренцията с Китай, който произвежда слънчеви панели на значително по-ниски цени. Тяхната продукция наводни немския пазар и предлагането превиши търсенето, обезценявайки продукцията на местните компании. В последно време дори няколко дружества, произвеждащи слънчеви панели, фалираха.

 

Според президента на Федералния съюз на слънчевата индустрия Гютнер Крамер с това решение властите нито са решили проблемите на отрасъла, нито са икономисали средства на данъкоплатеца, който ще плаща една с 50 цента по-малко за електроенергия с намаляването на държавните субсидии за слънчевата енергетика.

Споделяне

Още от Бизнес

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?