Германия настоява за по-лесна процедура за спиране на еврофондовете

Решението при проблеми с върховенството на закона да се взема с мнозинство

Канцлерът Ангела Меркел

Германия, която е ротационен председател на ЕС, предлага по-лесна и бърза процедура за спиране на еврофондовете при проблеми с върховенството на закона. Страната поиска нарушенията на върховенството на закона да водят до временно спиране на финансирането от ЕС, а решенията за това да бъдат вземани с мнозинство от държавите членки по препоръка на Европейската комисия, съобщава "Ройтерс".

Ако това предложение бъде одобрено, проблемните страни от Централна и Източна Европа по-трудно биха могли да се противопоставят на подобно наказание. Сега всяка конкретна санкция може да се наложи само с пълно единодушие, но Унгария и Полша се подкрепят взаимно и налагат вето.

Германия настоява процедурата да важи за средствата от бюджета на ЕС, както и за финансирането в размер на 750 милиарда евро за икономическо възстановяване от кризата с коронавируса.

Предложението е основа за преговори между 27-те страни членки и Европейския парламент. През юли държавите от ЕС се споразумяха за подобен механизъм, но точните подробности още не са определени.

Евродепутатите настояват за по-строги условия, а Полша и Унгария, които отдавна имат спорове с Брюксел заради обвинения, че подкопават демократичните стандарти, заплашват да наложат вето на всякакви решения, които биха поставили в опасност достъпа им до фондовете на ЕС.

Има и страни, които искат още по-твърд механизъм, обаче настояват да е необходимо мнозинството от държавите членки да блокират препоръчано от комисията наказание, а не мнозинството да трябва да го одобрят. При тази система би било по-трудно за Полша, Унгария или някой друг нарушител да избегне наказание, отколкото при плана, предлаган от Германия, при който е необходимо мнозинството от държавите членки да гласуват в подкрепа на дадена санкция, за да може тя да бъде наложена.

На този фон унгарският външен министър Петер Сиярто каза, че Унгария и Полша ще създадат съвместен институт, който да оценява състоянието на върховенството на закона в държавите от ЕС, за да противодействат на атаките на Брюксел.

"Целта на този институт за сравнително право ще бъде да не бъдем правени на глупаци" заради твърдения за нарушения на върховенството на закона, заяви той след среща с полския външен министър Збигнев Рау в Будапеща.

По думите му докладът на ЕС за върховенството на закона, който скоро ще бъде обсъден в Брюксел, се очаква да бъде политическо изявление, а не добре обоснована оценка.

Сиярто каза, че му е "омръзнало някои западноевропейски политици да ни използват като боксова круша".

Според него институтът ще изследва как се спазва върховенството на закона в целия ЕС, за да се избегне прилагането на "двойни стандарти" към Унгария и Полша.

Междувременно стана ясно, че Съветът на министрите на Европейския съвет не е одобрил предложението на Германия. Към Европейския парламент е пратен проект за решение, в който се казва, че спирането на еврофондовете трябва да се налага с единодушие, съобщава Владислав Панев от "Демократична България". Според Радан Кънев Европейският парламент няма да одобри подобно решение.

Споделяне

Още от Европа