Германия не смята да забавя поставянето на втората инжекция срещу Covid-19

Йенс Шпан

Германия се отказва от отлагането на втората инжекция на ваксината срещу коронавируса и ще спазва препоръката на производителите, за срока на поставянето на втората доза, заяви здравният министър Йенс Шпан, цитиран от Ройтерс.

Германските власти са поискали мнението на независим експертен съвет дали да разреши отлагането на инжектирането на втората доза, за да може да инжектира повече хора с все още недостатъчните доставки на ваксината, както постъпи и Великобритания миналата седмица.

"Моето мнение е, че по такива чувствителни въпроси, при които доверието и надеждността са особено важни, е по-добре да спазваме (условията, при които ваксината) е одобрена", каза Шпан на пресконференция. Той добави, че това съответства и на отговора, който е получил от ваксинационните експерти. Министърът се изказа и срещу смесването или инжектирането с различни ваксини, което се обсъжда в някои страни, за да се компенсират недостатъчните все още доставки.

Германия ще получи за своите 83 млн. жители над 130 милиона дози ваксини, което е достатъчно за всички, за които е необходимо да да се ваксинират, отбеляза Шпан.

Той каза, че идната седмица се очакват първите доставки на ваксината на фармацевтичната компания Moderna, след като днес Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) одобри използването ѝ за спешни нужди. Германия ще получи тази година 50 милиона дози от ваксината на Модерна, като 2 милиона се очакват през първото тримесечие, добави Шпан.

Споделяне

Още от Коронавирус

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?