Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Германия не вижда условия за бърз рестарт на преговорите с Атина

Варуфакис подаде оставка, за да помогне за договореност с кредиторите; Ципрас ще представи новите си предложения на евролидерите

30 коментара

Германия не вижда причина за незабавно стартиране на проговори за спасяване на Гърция, след като проведеният референдум отхвърли условията на кредиторите за по-нататъшна помощ, заяви говорител на германският канцлер Ангела Меркел в понеделник, като все пак допълни, че "вратата остава отворена".

Категоричното "Не" на гърците постави страната в още по-сериозна колизия с кредиторите ѝ и доближи с още една крачка към банкрута и потенциалното напускане на еврозоната.

В понеделник сутринта финансовият министър на Гърция Янис Варуфакис, известен с непримиримите си изказвания спрямо кредиторите, подаде оставка, за да облекчи правителството на лявата радикална партия СИРИЗА в договарянето на спасителна сделка. Европейските лидери обаче не показват, че бързат. Те заявиха, че очакват предложенията на Атина за изход от сложната ситуация, в която сама се постави.

На мястото на Варуфакис бе избран Евклидис Цакалотос, който бе ръководител на гръцкия екип за преговори с кредиторите, съобщи гръцката телевизия Скай, цитирана от ТАСС. Назначаването на Цакатолос бе обявено след края на продължилото почти седем часа заседание в президентския дворец на лидерите на представените в парламента политически партии.

В понеделник следобед гръцки правителствен източник съобщи, че премиерът Алексис Ципрас е провел телефонен разговор с Меркел и се съгласил да представи предложение за постигането на споразумение за финансова помощ на срещата на върха на ЕС във вторник, предаде Ройтерс. Повече подробности за разговора не са известни.

Берлин: Все още няма необходимите условия за преговори по нова програма

Все още няма необходимите условия за преговори по нова програма за подпомагане на Гърция, имайки предвид "вчерашното решение на гръцките граждани", заяви преди това говорителят на германското правителство Щефен Зайберт.

"Гърция е в еврозоната. Тя е член на еврозоната. От нея зависи да остане във валутния съюз", каза той. Германия е готова да преговаря с Гърция, но това зависи от новите предложения за реформи, които Атина ще направи, отбеляза говорителят. "Вратата остава отворена", допълни Зайберт.

Говорител на финансовия министър Волфганг Шойбле отново изключи възможността за преструктуриране на гръцкия дълг.

Пазарите реагираха сравнително спокойно на отрицателния вот в Гърция, последван в понеделник от оставката на финансовия министър Варуфакис.

Варуфакис подаде оставка, за да помогне на Ципрас да постигне съгласие

"Скоро след обявяването на резултатите от референдума бях наясно с определени предпочитания на някои участници в Еврогрупата и други "партньори“, че те не желаят присъствието ми на преговорите“, написа Варуфакис в блога си. Той допълва, че премиерът Алексис Ципрас е преценил, че "това ще му помогне да постигне по-лесно съгласие“. "По тази причина напускам министерския пост днес“, съобщи Варуфакис в понеделник и допълни, че ще помага на своя наследник, чието име трябва да стане известно всеки момент.

На референдума в неделя близо 61.5% казаха "Не" на условията, поставени от кредиторите за ново споразумение "пари срещу реформи". Преди това Варуфакис заяви, че ако гърците гласуват с "Да" и подкрепят исканията на кредиторите, той ще се оттегли.

"Смятам, че е мой дълг да помогна на Алексис Ципрас да използва - така, както прецени за добре - капитала, който гръцкият народ ни предостави с вчерашния референдум. Ще нося с гордост ненавистта на кредиторите", добавя в характерния си стил Варуфакис.

Ципрас се обадил на Путин

Междувременно гръцкият премиер Алексис Ципрас е инициирал в понеделник телефонен разговор с руския президент Владимир Путин Путин. Освен резултатите от рефередума, двамата са разисквали и някои въпроси на по-нататъшното развитие на руско-гръцкото сътрудничество. Путин е изразил подкрепа за народа на Гърция при преодоляването на трудностите, пред които е изправена страната, посочва Кремъл. Ципрас е говорил по телефона и с президента на ЕЦБ Марио Драги, информира Франс прес. От своя страна президентът на Гърция Прокопис Павлопулос е имал телефонен разговор по обяд с френския си колега Франсоа Оланд, с когото Ципрас разговаря още в неделя вечер, след обявяването на резултатите от вота.

"Не"-то е оръжие, с което Гърция ще протегне ръка за сътрудничество

Часове преди да подаде оставка Варуфакис обяви, че резултатите от референдума откриват за правителството път към споразумение с международните кредитори. "Ултиматумът от 25 юни народът днес върна като бумеранг на онези, които го изпратиха", каза Варуфакис, добавяйки, че "Не"-то на референдума представлява оръжие, с помощта на което правителството ще протегне ръка за сътрудничество със своите партньори с цел постигане на взаимно разбирателство.

В битността си на министър той заяви, че Атина ще води позитивни преговори с Европейската централна банка и с Европейската комисия и изрази увереност, че от понеделник "Европа ще започне да лекува своите рани, нашите рани". "Днешното "Не" е едно голямо "Да" за демократична Европа", добави Варуфакис.

Европейските лидери не бързат и чакат Гърция да направи първата крачка

Ангела Меркел в понеделник се среща в 18.30 ч. в Париж с президента Франсоа Оланд, като двамата се очаква да очертаят заедно курса, който ЕС ще следва спрямо Атина оттук нататък. В съобщението за срещата се казва, че двамата се отнасят с уважение към изхода от неделния референдум в Гърция. За вторник е планирана извънредна среща на европейските лидери.

Сега гръцкият премиер Алексис Ципрас трябва да каже как смята да стабилизира страната и да даде отговори на проблемите пред страната, заяви премиерът на Финландия Юха Сипила.

За понеделник е планирана телеконферентна връзка на шефа на ЕЦБ Марио Драги с президента на Европейския съвет Доналд Туск и с председателите на Еврогрупата Йерун Дейселблум и на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер. Европейската централна банка се очаква да реши дали да подпомогне гръцките банки, който са в критична ситуация заради ограничената ликвидност.

Резултатът от референдума е много тъжен за бъдещото на Гърция, коментира Дейселблум, който е финансов министър на Холандия. Трудните мерки и реформи са неизбежни за възстановяването на гръцката икономика, заяви той и допълни, че сега ще чакат инициативите на гръцките власти.

Срещата на Меркел и Оланд е насрочена за 18.30 ч. в Париж. Двамата ще направят съвместна оценка на ситуацията след гръцкия референдум и ще обявят съвместния подход на двата страни по тази тема, се казва в съобщение. Лидерите на двете най-големи европейски страни се съгласиха, че резултатът от референдума трябва да бъде уважен.

Решението на Гърция разширява пропастта между нея и еврозоната

Европейската комисия трябва да получи мандат от еврогрупата, за да възобнови преговорите с Гърция, заяви в понеделник зам.-председателят на комисията Валдис Домбровскис. Мястото на Гърция е и остава в Европа, стабилността на еврозоната не е под въпрос, добави той. Уважаваме демократичния избор на гърците на вчерашния референдум, но това решение разширява пропастта между Гърция и останалите държави в еврозоната, добави Домбровскис. В еврозоната има 19, а не само една демокрация, допълни той.

Няма лесен изход, много време и възможности бяха пропилени, много малко биха били печелившите от настоящото положение, коментира зам.-председателят на ЕК на пресконференция. За да намерим решение, необходимо е сериозно отношение от всички преговарящи страни. Ще бъде много трудно възстановяването на финансовата стабилност в Гърция без постигането договореност, без стратегия за възстановяването на растежа и реформи, затова правителството в Атина трябва да бъде много честно и открито да обясни на гръцкото общество каква е тежестта на решенията, които приема, заяви Домбровскис.

Европа беше до гърците през цялата криза, европейските данъкоплатци осигуриха невиждана парична подкрепа от 185 милиарда евро, уточни той. По неговите думи на заседанието на финансовите министри и на лидерите от еврозоната във вторник се очаква да бъдат определени следващите стъпки в тази сложна ситуация.

Имаме всички средства за осигуряването на финансова стабилност на еврозоната, институциите на ЕС са в готовност да ги използват и да пресекат разпространяването на нестабилност, посочи Домбровскис.

Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер, който заедно с останалите европейски лидери призоваваше гърците да гласуват с "Да", ще направи официално изявление за резултата във вторник на пленарното заседание на Европейския парламент.

След като станаха известни резултатите от гласуването, Юнкер започна в неделя вечерта консултации с лидерите на "останалите 18 други страни от валутния съюз и европейските институции", уточниха от ЕК.

Испания, която зае твърда позиция спрямо Гърция, изрази готовност да подкрепи трети спасителен план, какъвто Атина поиска миналата седмица, отбелязва АФП.

Окончателно: 61.31% казаха "не" на кредиторите

След като отхвърли категорично условията на кредиторите за нова финансова помощ, Гърция се събуди с несигурно бъдеще в понеделник.

В неделя през нощта обаче хиляди гърци ликуваха по улиците и площадите на Атина след победата на "Не"-то на вчерашния референдум за изискванията на международните кредитори на Гърция.

На площад "Синтагма" в центъра на Атина няколко хиляди души размахваха плакати с думата "Не" и викаха: "Те никога няма да спечелят".

Над площада се вееха гръцки знамена, много хора се бяха увили с тях и танцуваха под звуците на традиционната музика, други пускаха фойерверки, описват агенциите атмосферата в столицата.

Според окончателните данни 61.31% от участвалите във вчерашния референдум са гласували с "Не” срещу 38.69%, гласували с "Да”. В гласуването са участвали 62.5 на сто от регистрираните избиратели.

Президентът на Гърция свиква среща с партийните лидери в страната

Премиерът Ципрас се срещна в неделя вечерта с президента на републиката Прокопис Павлопулос и го помоли да свика среща на лидерите на политическите партии за изработване на обща позиция за предстоящите преговори с международните кредитори.

"Гръцкият народ произнесе своята присъда въпреки трудните условия. Ние дадохме пример за демокрация, а сега приоритетът е укрепване на националното единство и формиране на единен фронт, за да възстановим нормалната ситуация в икономиката", заяви Ципрас.

"Нашите предложения са реалистични и разумни и ние можем да се придвижим в преговорите с цел постигане на честен компромис за благото на ЕС", каза премиерът, добавяйки, че ЕС функционира с помощта на компромиси.

Павлопулос от своя страна заяви, че резултатите от референдума са "сигнал за укрепване на сигурността в еврозоната". По думите на президента, "плебисцитът означава, че гръцкият народ упълномощава правителството да постигне споразумение както го изискват принципите и ценностите на ЕС". "Става дума за ясен сигнал към всички", отбелязва държавният глава, който заяви още, че "Гърция е била, е и остава постоянен член на Евросъюза и еврозоната". "Вашата молба за свикване на съвета на лидерите на политическите партии, представени в парламента, значително ще помогне" за това, каза президентът, обръщайки се към Ципрас. Очаква се съветът на политическите лидери да се състои още днес.

Опозиционният лидер Самарас се оттегли

Междувременно лидерът на главната опозиционна партия в Гърция, Нова демокрация, бившият премиер Андонис Самарас подаде оставка от поста си, след масовото "Не", съобщиха световните агенции.

"Разбирам, че нашата партия има нужда от ново начало. Считано от днес, аз подавам оставка от ръководството на Нова демокрация", заяви Самарас в телевизионно обръщение. Той беше премиер в пика на криза, от юни 2012 до януари 2015 г., когато беше победен от настоящия премиер Алексис Ципрас.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

30 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
  #30
 2. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
  #29
 3. Stanimir Petrov
  #28
 4. Васил Митов
  #27
 5. Българофил
  #26
 6. В и К
  #25
 7. Stanimir Petrov
  #24

  МВФ "лекуваха" и Аржентина и Еквадор и ги бяха докарали до просешка тояга. А нас направо ще ни затрият. Така, че гърците със сигурност избраха по-доброто решение. "Catastroika" е документален филм завършен през април 2012 г., за катастрофалните последици от приватизацията на публичния сектор. Заглавието идва от комбинацията на думите "катастрофа" и "тройка" (тристранен комитет, воден от Европейската комисия, Европейската централна банка и Международния валутен фонд, които организират финансовато спасяване на Гърция, Ирландия и Португалия)." https://www.youtube.com/watch?v=2gkDSsRbO58

 8. мила
  #23

  Ципрас направи и невъзможното.И левите в Европа го намразиха.

 9. Васил Митов
  #22

  "Путин е изразил подкрепа за народа на Гърция при преодоляването на трудностите, пред които е изправена страната, посочва Кремъл". Подкрепа има, пари няма. Или пък Путин се е съблазнил да стъпи в Егейско море? Или всичко е било планиране от по-рано?

 10. Васил Митов
  #21

  "По думите на президента, "плебисцитът означава, че гръцкият народ упълномощава правителството да постигне споразумение както го изискват принципите и ценностите на ЕС"". За пръв път чувам, че това означавал плебисцитът.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.