Германия: Невъзможно е отваряне на нова глава в преговорите с Турция за присъединяване към ЕС

Германия: Невъзможно е отваряне на нова глава в преговорите с Турция за присъединяване към ЕС

Германия смята, че развитието на събитията в Турция след опита за военен преврат на този етап изключва възможността за отваряне на нова глава в преговорния процес за присъединяване към Европейския съюз, заяви на брифинг в Берлин правителственият говорител Щефен Зайберт, цитиран от Франс прес.

При сегашните обстоятелства е немислимо да се отворят нови глави в преговорите, даде да се разбере Зайберт.

В близките дни и седмици ЕС трябва да наблюдава изключително внимателно как се прилага извънредното положение, какви правни последици има опитът за преврат. След това ще трябва да се даде обща оценка на случващото се в страната кандидат за членство, но според федералното правителство едва ли може да се говори за отваряне на нова преговорна глава, каза Зайберт.

Преговорите с Турция за присъединяване започнаха през 2005 г., но оттогава напредват извънредно бавно, а след опита за преврат и предприетите от турските власти мерки в Европа се чуват призиви те да се прекъснат и дори да се прекратят.

Преговорите са разделени на 35 глави, обхващащи всички области, които страните членки първо трябва да се съгласят да отварят, а след това и да затворят, щом преценят, че Турция е предприела съответните действия и вече отговаря на условията. До момента са отворени 16 глави и е затворена само една, припомня АФП.

Споделяне

Още от Европа