Германия няма да блокира печатането на пари в еврозоната

Намерен е изход за бъдещето на еврото след патовата ситуация от 5 май

Бундестагът, Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германският парламент намери изход за бъдещето на програмата за печатане на пари в еврозоната, за която вече няма юридически пречки да продължи.

В тежко историческо решение на 5 май тази година конституционният съд на страната стъписа Европа, като отказа да се съобрази с решение на Съда на ЕС и се произнесе, че ЕЦБ е превишила мандата си, даден по силата на договорите за ЕС, поради което решенията ѝ по програмата за изкупуване на държавен дълг противоречат на германската конституция.

Според германския съд ЕЦБ не е доказала, че действията ѝ по изкупуване на държавен дълг спазват основополагащия за ЕС принцип на "пропорционалността". Затова германският съд даде три месеца на ЕЦБ да докаже пропорционалността на печатането на пари по силата на програмата си от 2015 г., като в противен случай Бундесбанк трябваше да излезе от изпълнението на програмата, което щеше да разклати устоите на еврозоната.

Конституционните съдии се разпоредиха германското правителство и Бундестагът да предприемат стъпки, така че да е сигурно, че ЕЦБ действа пропорционално.

Именно това се случи на 2 юли. В четвъртък Бундестагът гласува в подкрепа на обяснението на Европейската централна банка (ЕЦБ) за необходимостта от програмата за изкупуване на активи, стартирала през 2015 г., след предишната криза в еврозоната. Актът срещна подкрепата на широка коалиция от партии, начело с християндемократите на Ангела Меркел, което според "Блумбърг" е сигнал, че "политическият истеблишмънт в Германия възнамерява да поддържа единството на Европа".

Програмата за изкупуване на правителствени облигации (PSPP) приключи през декември 2018 г., но на 1 ноември 2019 г. бе подновена заради нерешените дългови проблеми на част от държавите в еврозоната. По данни към края на май 2020 г. по програмата са изкупени дългове за около 2.2 трилиона евро.

Според "Блумбърг" решението на Бундестага означава, че Бундесбанк може да остане в програмата, с което казусът на практика е разрешен.

"Това, че 4 парламентарни групи подкрепят решението, е силен сигнал за Франкфурт, че Бундесбанк ще продължи участието си в програмата", коментира Андреас Юнг от съюза на Меркел.

По-рано ЕЦБ разпространи няколко документа от свои официални обсъждания, които доказват, че банката е имала сериозни дискусии по програмата и е преценявала в дълбочина всички "за" и "против".

"Блумбърг" отбелязва, че въпреки разрешаването на казуса, решението на конституционните съдии от 5 май отваря вратата за нови подобни дела, които критиците на еврозоната обмислят да предприемат по повод новата програма за печатане на пари на ЕЦБ – този път във връзка с кризата с Covid-19.

Юридическото разрешаване на казуса обаче не отменя фундаменталната критика на много експерти в и извън Германия срещу "токсичната идея, че еврозоната винаги може да разчита на централните си банкери" (по "Файненшъл таймс", б. р.).

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес