Германия няма да въвежда втора национална карантина през зимата

Йенс Шпан и Ангела Меркел

Въпреки нарастването на броя на заразените в Германия, няма нужда да се налага нова национална карантина в страната през зимата за възпиране на разпространението на коронавируса. Това обяви днес германският министър на здравеопазването Йенс Шпан, цитиран от Ройтерс.

След като броят на новите инфекции и починали оставаше по-нисък в сравнение със съседните страни, новите случаи в Германия през последните седмици започнаха да се увеличават, пораждайки опасения, че идва нова вълна от заразата.

Шпан каза, че експертите и политиците всеки ден научават повече и повече за вируса. По думите му пълното затваряне на обществения живот през март е било направено, за да бъдат предпазени най-уязвимите, но сега няма нужда това да се повтаря.

Министърът изрази увереност, че властите в отделните провинции ще се справят с локалните огнища и че есента и зимата ще бъдат посрещнати спокойно. Същевременно той напомни, че трябва да се спазват правилата за редовно дезинфекциране на ръцете, носене на предпазни маски и спазване на социална дистанция.

Миналата седмица канцлерът на Германия Ангела Меркел предупреди, че през зимата положението може да се влоши. В стремеж да запази функционирането на икономиката и училищата да бъдат отворени тя се споразумя с властите в провинциите да забранят масовите прояви до края на годината и да затегнат правилата за пристигащите от рискови държави.

Споделяне

Още от Коронавирус