Германия: Няма доказателства, че правилата за социална дистанция трябва да бъдат отменени

Карантината се завръща в района на кланицата, превърнала се в огнище на коронавируса

Германия: Няма доказателства, че правилата за социална дистанция трябва да бъдат отменени

Няма научни доказателства, че правилата за социално дистанциране, наложени, за да спомогнат за забавяне на разпространението на новия коронавирус, трябва да бъдат отменени, каза ръководителят на германския институт за инфекциозни болести "Роберт Кох", цитиран от Ройтерс.

Лотар Вилер, който е един от най-изтъкнатите здравни специалисти в Германия, добави, че доброто проветряване е важен фактор за намаляване на риска от предаване на вируса по въздушен път.

По-рано във вторник институтът "Роберт Кох" съобщи, че броят на потвърдените случаи на коронавирус в Германия е нараснал с 503 до 190 862 души. Броят на смъртните случаи се е увеличил с 10 до 8895, показват данните на института.

Карантината се завръща

Регионалният премиер на западната германска провинция Северен Рейн - Вестфалия Армин Лашет пък съобщи, че общественият живот в германския окръг Гютерсло се ограничава отново драстично заради увеличението на случаите на коронавирус, свързани с местна кланица, предаде ДПА.

Това е и първият случай, в който германски регион връща карантинните мерки, след като през последните седмици властите започнаха постепенно да ги разхлабват.

"Връщаме ограниченията за (социалните) контакти, както през март", каза Лашет на пресконференция, цитиран от Ройтерс. "Това е превантивна мярка", допълни той.

Огнището в Гютерсло дотук е "най-голямата поява на инфекцията", наблюдавана в Северен Рейн - Вестфалия и в Германия изобщо, каза Лашет.

Той обаче отбеляза, че в огромната си част случаите са сред работниците от кланица и месопреработвателен завод на компанията "Тьонис". Само 24 от случаите са доказани при хора, които не работят там.

Над 1500 работници са с положителен тест за коронавируса по данни от снощи.

Върнатите ограничителни мерки ще наложат да бъдат затворени фитнесите, кината и питейните заведения, както и да бъдат отменени редица културни събития. Лашет обеща и полицията да следи за спазването на домашната карантина на хилядите работници на "Тьонис", като при нужда ще бъде използвана сила.

Районът на Гютерсло ще остане под карантина до 30 юни.

Натиск върху месопреработвателния сектор

Германското правителство проучва юридическите възможности за търсене на отговорност от кланицата в провинция Северен Рейн-Вестфалия, станала огнище на коронавирус. Това заяви пред обществената телевизия АРД германският министър на труда Хубертус Хайл, цитиран от ДПА.

"Смятам, че трябва да проучим какви са възможностите според гражданското право да бъде потърсена отговорност", каза Хайл. Като основание за това той изтъкна причинените щети заради направените разходи за здравни мерки, а също и причинените от огнището щети за икономиката като цяло.

Хайл заяви, че очаква "Тьонис", засегнатата компания, "да направи всичко, каквото трябва", за да ограничи щетите, след като към вчерашна дата в кланицата ѝ бяха доказани най-малко 1331 случая на новия коронавирус.

През уикенда "Тьонис" заяви, че обмисля варианта да поеме разходите за цялостното тестване в община Гютерсло в Северен Рейн-Вестфалия, където се намира засегнатото предприятие.

Говорителят на федералното правителство Щефен Зайберт каза, че съществуващото законодателство ще бъде изменено така, че от догодина да бъдат гарантирани по-добри условия на труд. Отделните провинции на Германия и митническите служби вече са инструктирани да правят по-строги проверки, добави той от Берлин.

Земеделският министър Юлия Кльокнер каза относно огнището в предприятието на "Тьонис", в което са наети много работници от източноевропейски страни като Румъния и България, че това не е изолиран случай.

"Системата не може да продължи (да работи) по този начин", заяви тя за вестник "Пасауер Нойе Пресе".

Норберт Валтер-Борянс, съпредседател на Германската социалдемократическа партия, която е партньор в управляващата коалиция в Германия, заяви, че месопреработвателният сектор е създал система, "при която работниците се третират като брънки от производствена верига. Всичко трябва да бъде възможно най-евтино".

Правителството трябва да осигури добри условия на труд и правилно отношение към животните, каза той. "Разбира се, това ще направи продукцията по-скъпа", добави Валтер-Борянс.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус