Германия няма за цел да направи България и Македония чакални за бежанци

Орбан продължава да иска двете страни да вдигнат огради по границите си с Гърция, германски министър заплаши Атина с изкарване от Шенген

Германия няма за цел да направи България и Македония чакални за бежанци

Германия не си е поставила за цел да превърне България и Македония в чакалня за бежанците, заяви министърът на вътрешните работи на Бавария Йоахим Херман.

Херман, който е на посещение в София, коментира обаче, че е възможно Гърция да излезе от Шенген, ако охраната на границите ѝ продължава да е неефикасна.

По думите му целта на Германия е да се опита по всякакъв начин рязко и трайно да намали броя на прииждащите бежанци в страната, защото не е в състояние да поеме още милион бежанци и през тази година.

"За всички е ясно, че бежанците не искат да дойдат в България или в Македония, а за почти всички целта е Германия. Германия трябва да заяви ясно и категорично, че не е в състояние и не може да приеме такъв брой бежанци както през миналата година", каза Херман.

България и Македония да вдигнат огради по границите си с Гърция

Страните от Вишеградската група предложиха по-рано тази седмица да бъде създадена "резервна гранична система" по линията България-Македония, която да предпазва шенгенските страни от проникването на нелегални мигранти. Подобна идея лансира по-рано и унгарският премиер Виктор Орбан, който се очаква следващата седмица да посети България. За тази цел той се изказа и в подкрепа на приемането на България в Шенген.

В петък той отново поиска България и Македония да издигнат ограда на границите си с Гърция.

"Ако не можем да осигурим външните граници на ЕС, независимо от това колко скъпо или трудно е това, само ще унищожим Шенген", заяви Орбан

Европа стигна до споразумение с Турция да спре мигрантите на своя територия, но европейските лидери не смятат, че то ще е достатъчно, за да неутрализира потока от мигранти.

Орбан похвали решението на Виена да ограничи приема на кандидати за убежище и го определи като "тържество на здравия разум". В изявление по унгарското националното радио той каза, че "догматичното мислене е капитулирало пред действителността и здравия разум". Орбан декларира, че в ЕС няма да попаднат мигранти, преминали през територията на Унгария, и съобщи, че са започнали подготвителните работи по изграждане на ограда по границата с Румъния.

Гърция може да излезе от Шенген

Министърът на вътрешните работи на Бавария Йоахим Херман коментира още, че от германска гледна точка ефикасността на охраната на гръцката граница не е добра.

"Там има още много да се желае. Това включва не само търговията с оръжие, но и настоящата бежанска криза. Ако Гърция продължи да не изпълнява своите задължения по ефикасното охраняване на границата, то може да се принудим, тъй като в момента изискванията са много високи, в резултат на това Гърция да излезе от Шенген", коментира Херман.

По-късно в петък говорителят на Европейската комисия Наташа Берто посочи, че на този етап не се разглежда възможността за временно замразяване на Шенгенското споразумение.

Тя отбеляза, че подобно предложение не е било правено. Говорителят коментира медийни спекулации, че "ЕК може да предложи замразяване на Шенгенското споразумение за период до две години".

Берто поясни, че през февруари изтича срокът на искането на Германия за възобновяване на граничните проверки. Берлин е в правото си да поиска удължаване до май. Ако и след това германските власти настояват да не прилагат Шенгенското споразумение, Съветът на ЕС, по предложение на ЕК, може да удължи срока на разрешение за извършване на гранични проверки до две години.

По думите на говорителя използването на максималния предвиден срок за неприлагане на правото от Шенген изисква ЕК да предприеме процедура, свързана със "системен проблем на външна граница".

Преди дни ЕК съобщи, че в момента общо седем държави от Шенген са възстановили временно граничните проверки.

България продължава да чака членство в Шенген

Министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова заяви от своя страна, че присъединяването ни към Шенген, остава тема за страната ни.

По думите ѝ правителството разбира ситуацията в Европа в момента и смята, че е по-важно да изпълнява своите задължения, отколкото да настоява в тази тежка ситуация за гарантиране на допълнителните права, които биха имали гражданите на България.

"Затова мислим, че, без да снемаме темата от дневния ред, ще се съобразим със ситуацията и общото европейско решение", каза Бъчварова.

Тя посочи, че държавата ни следва шенгенските стандарти по охраняването на границите си, а на последното заседание на Съвета по правосъдие и вътрешен ред е било обявено юридическото становище, че външните граници на България, Румъния, Хърватия и Кипър са външни шенгенски граници.

Йоахим Херман се срещна и с премиера Бойко Борисов, с когото са обсъдили овладяването на миграционната криза в Европейския съюз и заплахите за сигурността.

Двамата са се обединили около становището, че Европа трябва да положи общи усилия за справяне с натиска към ЕС, съобщиха от правителствената пресслужба.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа