Германия образува разследване срещу 20 предполагаеми турски шпиони

Германия образува разследване срещу 20 предполагаеми турски шпиони

В Германия е образувано предварително производство срещу 20 предполагаеми турски шпиони, съобщава в. „Ди Франкфуртер Алгемайне Цайтунг“ вчетвъртък.

Според информацията на всекидневника разследването се води срещу неизвестни служители на турската разузнавателна служба (МИТ), за които се предполага, че са следели привърженици и поддръжници на Фетхуллах Гюлен, живеещи на територията на Германия.

Изданието се позовава на отговор от федералното правителство на въпрос, отправен от депутат от фракцията на левицата в Бундестага. 

Анкара е представила втори списък с информация за противници на режима на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, съобщава „Ди Велт“. 

Първоначалният списък е предаден на Федералната разузнавателна служба (BND) в средата на февруари в кулоарите на Мюнхенската конференция по сигурността. Лицата, посочени в него, са разглеждани от турските тайни служби като последователи или поддръжници на Фетхуллах Гюлен, сочен от управляващите в Анкара като организатор на неуспешния опит за преврат от юли 2016 г.

Вторият списък е предаден на държавния секретар в Министерството на вътрешните работи Емили Хабер в рамките на посещение в Анкара от началото на март. 

Споделяне

Още от Свят