Германия обяви търг за 5G мрежа без да изключва Huawei

Германия обяви търг за 5G мрежа без да изключва Huawei

Германия обяви във вторник търг за честотите на бъдещата супербърза 5G мобилна мрежа, изходът от който ще има решаваща роля за това дали най-голямата европейска икономика ще остане конкурентноспособна в дигиталната ера. Процедурата стартира след спор по условията, наложени от властите, и въпроси дали китайският технологичен гигант Huawei може да доставя оборудване.

Ръководителят на Федералната агенция за мрежите Йохен Хоман даде началото на търга в Майнц със символично натискане на бутона на хронометър от 2000 година, когато е продаден първият мобилен лиценз, който навремето генерирайки около 51 милиарда евро за хазната, отбелязва ДПА, цитирана от БТА.


Търгът се очаква да продължи три седмици и от него да бъдат получени 3-5 милиарда евро. Участници в търга са традиционните мрежовите оператори "Дойче телеком" (Deutsche Telekom), "Водафон" (Vodafone), "Телефоника" (Telefonica), както и по-новата "Дрилиш" (Drillisch).

Наред с безпокойствата от липсата на мрежово покритие в селските райони, Хоман изрази убеденост, че мобилните услуги ще се подобрят. Той отбеляза, че в условията на търга се включва и това всички магистрали да имат покритие за бърз интернет.

Търгът стартира едва сега, след като миналата седмица съд отхвърли искането на сегашните оператори за отлагането му. Те се опасяват от изисквания, които могат да ги принудят да отворят мрежите си за конкуренти, както и не подкрепят изискването да бъде осигурен достъп до бърз интернет на 98 процента от германските домакинства до 2022 година.

В същото време САЩ засилват натиска върху европейските съюзници да не допускат китайски оператори в изграждането на 5G мрежите си от съображения за националната сигурност.

Вашингтон вече предупреди Берлин, че ще ограничи сътрудничеството си със спецслужбите на Германия, ако тя избере китайската компания Huawei, подозирана от американците в шпионаж.

В крайна сметка регулаторите предпочетоха да заложат на по-строги условия за всички оператори, отколкото да се съобразят с американското искане да забранят на китайския глобален пазарен лидер Huawei Technologies да участва в търга.

Властите включиха изисквания, свързани със сигурността, като настояват компаниите доставчици на системите да бъдат "благонадеждни".

Германският канцлер Ангела Меркел заяви във вторник, че Германия не планира да изключва която и да е компания от търга си за 5G мобилния спектър, но иска кандидатстващите да отговарят на определени изисквания, предаде Ройтерс.

Правителството заяви, че нашият подход не е просто да се изключи една компания, а имаме изисквания към конкурентите за тази 5G технология, каза Меркел на конференция в Берлин.
Тя допълни, че европейски подход би бил желателен.

Търгът се провежда в стари военни казарми в югозападния град Майнц. Участниците са длъжни да оставят своите телефони, преди да влязат вътре. Те подават офертите от отделни стаи чрез защитена мрежа и могат да получават указания от централите си само по факс.

Още няколко европейски страни, сред които Ирландия, Финландия, Италия, Швейцария и Австрия, вече обявиха търгове за 5G спектъра. Повечето от тях генерираха скромни приходи за правителствата, тъй като целта им беше на операторите да останат средства, които да инвестират в надграждане на мрежата, отбелязва Ройтерс.

Изключението беше Италия, където при неистовото наддаване миналата година сумата достигна 5.6 млрд. евро, които постъпиха в изпразнената държавна хазна, но пък операторите останаха финансово затруднени.

Страни като Франция все още не са провели търг за 5G мрежа. Като цяло Европа изостава в това отношение от водещи технологични държави като САЩ, Япония и Южна Корея.

Споделяне

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?