Германия очаква 180 000 българи и румънци след отварянето на трудовия пазар

Германия очаква 180 000 българи и румънци след отварянето на трудовия пазар

180 000 души. Толкова се очаква да пристигнат от България и Румъния в Германия след отварянето на трудовия пазар от януари, пише "Франкфуртур алгемайне цайтунг" (ФАЦ), цитиран от Дойче веле.

Сценариите са сходни: на 2 май 2011 г. германският трудов пазар бе отворен за над 70 милиона граждани на осем източно- и централновропейски държави. Апокалиптичните прогнози за очаквания приток изобщо не закъсняха, но и ни най-малко не се оправдаха - защото този, който бе поискал да дойде, вече бе дошъл. От януари 2014 г. става факт и свободният достъп до пазара на труда за 21.3 милиона румънци и 7.3 милиона българи. Този път дебатите са даже по-ожесточени, отколкото преди две години. "Броят на пришълците ще расте, намираме се на прага на нова миграционна вълна", заяви председателят на института "Ифо" Ханс-Вернер Зин.

В тежест на социалната система от услуги?

Други учени обаче изразяват по-различни позиции. "Не може да се очаква, че Германия ще бъде залята от нискоквалифицирани работници от България и Румъния", предполага директорът на берлинския Институт за демография и развитие Райнер Клингхолц. Както сочат данните - пристигналите и от двете страни хора до момента са по-скоро добре образовани: 55 на сто са със средно специално или висше образование. До подобни изводи стигат и в Института за изследване на пазара на труда. "Досега румънците и българите не са в особена тежест на германската социална система", казва пред "Франкфуртур алгемайне цайтунг" експертът Херберт Брюкер.

Макар напоследък да се наблюдава увеличаване на броя на хората, получаващи помощи за безработни: през 2013 на тях са разчитали 10 процента от българите и румънците в Германия, което е с 1.4 пункта повече за една година. Този показател е над средния за Германия като цяло – 7.5 на сто, но е значително по-нисък от средното ниво за чужденците - 15 процента.
Според Института за изследване на пазара на труда от отварянето на трудовия пазар на 1 януари 2014 г. се очакват два основни ефекта: от една страна нарастват шансовете за румънци и българи да си намерят работа, от друга - има и повече потенциални потребители на системата от социални услуги. Оценките се движат между 50 000 и 90 000. Експертът по миграцията Брюкер обяснява очаквания приток на чужденци към Германия най-вече с последствията от икономическата криза в Европа, покрай която привлекателността на държави като Испания и Италия значително е намаляла, а притегателната сила на Германия е нараснала.


Икономическите различия между Румъния и България и повечето останали държави от ЕС е огромна, както се вижда от данните на Евростат. Тези данни показват, че през 2010 г. българският работник е печелел средно 4 400 евро, но не за месец, а за година, румънският му колега е изкарвал 5 900 евро. За сравнение в Германия средната заплата е била 42 400 евро, посочват във ФАЦ.

"Добър шанс" за германския трудов пазар

"ВАЦ" от своя страна отбелязва, че очакваните на германския трудов пазар 180 000 българи и румънци, могат да будят опасения, да пораждат защитни рефлекси и да укрепват позициите на евроскептиците, но в никакъв случай не могат да предизвикат изненада. От 2007 г. Германия знае, че през 2014 границите ще се отворят и за новите държави-членки на ЕС. С други думи, имало е достатъчно време за подготовка на трудовия пазар. Само че той има един сериозен нерешен проблем - дългосрочно безработните, които поради недостатъчната си квалификация няма как да подпомогнат разрешаването на проблема с недостига на квалифицирани кадри. А този проблем е налице напълно независимо от притока на хора от Източна Европа и няма да намалее от началото на 2014 г.

Агенция ДПА цитира експерта по миграцията Клаус Цимерман, според когото свободата за избор на работно място за румънците и българите е "добър шанс" за германския трудов пазар. Повечето имигранти от двете страна са добре квалифицирани специалисти - лекари или инженери, от които Германия има спешна нужда. "Не може и дума да става за масов приток на бедняци, които ще обременят германската социална система, това би било безотговорно", смята Цимерман.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?