Германия очаква броят на мигрантите от България и Румъния да се удвои

Германия очаква броят на български и румънски мигранти в страната тази година да се удвои, след като вече имат право да работят навсякъде в Европейския съюз, и смята да защити своята система за социални помощи от евентуални злоупотреби, съобщи Ройтерс.

 

"Добра новина е, когато мигрантите идват тук да работят или учат и да допринасят за благосъстоянието и развитието на Германия. Но няма да си затваряме очите пред факта, че тази имиграция понякога носи проблеми", заяви министърът на вътрешните работи Томас де Мезиер.

 

Министърът каза, че броят на мигрантите от България и Румъния миналата година е достигнал 75 000, а тази година се очаква да се удвои. Той посочи, че повечето българи и румънци идват да следват или да работят и вероятността да останат безработни е по-малка от средната за мигрантите от ЕС - те съставляват само 0.7 процента от всички кандидати за социални помощи.

 

Но главните средища на имигрантите като Дуйсбург, Франкфурт, Мюнхен, Хамбург и Хановер вече са залети от безработни източноевропейци, които се нуждаят от медицински грижи, училища и социални помощи, посочи Мезиер.

 

"Затова трябва да предприемем мерки, за да избегнем този проблем, заплашващ цяла Германия", заяви министърът.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?