Германия очаква над половин милион нощувки от българи през 2018 г.

Берлин привлича туристи с отбелязването на 200 години от рождението на Карл Маркс и кулинарията

 Бундестагът е едно от най-предпочитаните от българите туристическо място в Германия

Германия смята да привлече повече български туристи или те да останат по-дълго време в страната. Целта е да се надхвърлят половин милион нощувки на българи през тази година. За сравнение през миналата година техният брой е бил 471 000, което е ръст от 14.6 на сто спрямо 2016 г. Това съобщи Кристиян Салай, директор "Маркетинг и продажби" на Туристическия борд на Германия. http://www.germany.travel/bg/index.html

Организацията отбелязва осма поредна рекордна година за бранша. Статистическата служба на Германия отчита близо 84 милиона международни нощувки в места с над десет легла през 2017 г.. Това е с 3.1 милиона повече спрямо година по-рано. Европейският пазар остава най-големият за Берлин.

За седма поредна година Германия е втората най-популярна за пътувания сред европейците дестинация. Първа е Испания, а на трето място е Франция, като данните са за 2016 г., посочи Кристиян Салай.

Тази година акцентът е поставен на кулинарния туризъм. Страната се надява да привлече много туристи и с тържествата по случай 200-годишнината от рождението на Карл Маркс. Авторът на "Капиталът" е роден на 5 май 1818 г. Залага и на европейското първенство по лека атлетика, което е през август на олимпийския стадион в Берлин.

Очаквания за ръст от 5 на сто на българските гости

Кристиян Салай е оптимист, че през тази година ще има ръст от над 5% на българските туристи в Германия.

Най-много българите пътуват по бизнес – 41 на сто от всички посещения. Над една трета (34%) посещават страната на Бетовен и Гьоте за ваканция, а останалите една четвърт с друга цел, показват данните на Туристическия борд на Германия.

Най-предпочитаните дестинации от българите с цел туризъм са провинция Баден-Вюртенберг, разположена в югозападната част на страната с център Щутгарт, както и Берлин заради Бундестага, посочи Кристиян Салай. По думите му посещенията с цел бизнес са най-много в провинция Хесен.

Най-половината от българите (53%) предпочитат самолет за посещения в Германия. Малко над една пета (21%) ползват личните си автомобили, а над една четвърт (26%) разчитат на автобуса. Броят на ползващите автобусни маршрути намалява заради нискотарифните полети, отбеляза Кристиян Салай.

Средно ваканцията на българите в Германия е четири и повече дни, а дневно харчат по 48 евро, показват още данните на германската туристическа оргарнизация.

2018 – годината на кулинарния туризъм

Тази година акцентът за привличането на туристи е поставен върху кулинарния туризъм в Германия. Целта е чужденците да изпитат удоволствието не само от германската храна, а и многообразието на различни кухни, които предлага Германия, посочиха от Турстическия борд на Германия.

След посещенията на забележителностите в страната, втората причина чуждите туристи да изберат Германия са ресторантите и кафенетата. Това посочват над 70 на сто от анкетираните. Годишно те оставят в местата за хранене над 6.7 млрд. евро. Или около 18 на сто от бюджета на един турист остава в гастрономията. Тя е предпочитана най-често от младите и добре образовани туристи, както и от семействата с деца.

В Германия има около 300 ресторанта с една или две звезди "Мишелин", което поставя страната на второ място в Европа след Франция. Най-много те са в провинция Баден-Вюртенберг (87), следвана от Северен Рейн-Весфалия (51). В столицата Берлин са 21.

Кухнята от широкия свят е на почит в цяла Германия. През втората половина на миналия век врати миграцията на работна ръка отваря италиански ресторанти, заведения за балканска скара, турски павилиони за бърза закуска, гръцки таварни и испански тапас барове. Днес в Хамбург, Берлин, Мюнхен и Франкфурт може да се преживея екзотичните вкусови дори на Сейшелите, Хавай, Перу или Малайзия.

През последните години все по-голяма популярност набират и уличните фестивали на храната. Няколко пъти в годината се провеждат такива на африканската и азиатската кухня.

Популярност набират и нестандартни ресторанти, като този с формата на полегнала Айфелова кула в Бранденбург, ресторант под водата в Кобленец и дори в иглу.

Освен като страната на бирата с 1300 пивоварни и на наденичките – около 2000 вида от различни региони, Германия предлага още и винени турове, както и възможност за пешеходни преходи за над 25 000 километра.

Споделяне

Още от Бизнес