Германия очаква Русия да се опита да повлияе върху изборите й през септември

Германия очаква Русия да се опита да повлияе върху изборите й през септември

Германският министър на вътрешните работи Томас де Мезиер каза във вторник, че не изключва възможността Русия да се опита да окаже влияние върху парламентарните избори в Германия през септември, предаде Ройтерс.

"Видяхме възможно влияние върху изборите в Америка. Видяхме опити за влияние върху изборите във Франция. Всичко говори, че това е дошло от Русия. Не могат да се изключат подобни опити във връзка с изборите в Германия и ние се настройваме за това", заяви Де Мезиер.

Началникът на германското контраразузнаване Ханс-Георг Маасен каза, че няма данни, които да предполагат, че Русия може да подкрепи конкретна партия.

Маасен заяви, че вътрешното разузнаване няма надеждни доказателства, че кибератаката, започнала в Украйна миналата седмица и разпространила се по света, е била извършена от Русия.

Де Мезиер заяви, че при хакерска атака срещу Бундестага през 2015 г. е било откраднато голямо количество информация и част от нея може да се появи в близките седмици.

Де Мезиер и Маасен представиха на пресконференция в Берлин доклад на контраразузнаването, според който в Германия през 2016 г. е имало около 12 100 десни екстремисти и близо 28 500 леви радикали.

Данните показват, че десните екстремисти са се увеличили с 2,5 процента в сравнение с 2015 г., а левите радикали - със 7 процента.

Според контраразузнаването в Германия има рекорден брой потенциално опасни ислямски екстремисти, посочва ДПА.

Маасен каза, че радикалните ислямски групи са "най-голямото предизвикателство за германските разузнавачи.

По думите му в Германия могат да се очакват още терористични нападения, както и увеличение на кибератаките от чуждестранни разузнавателни служби.

Според представения доклад Германия все повече става мишена на шпионска дейност от страна на чужди разузнавания, в частност на Русия, Китай и Иран. Данните също така показват, че турското разузнаване все повече съсредоточава вниманието си върху Германия.

Споделяне

Още от Европа

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?