Германия одобри проектозакон за депортирането на бежанци, замесени в престъпления

Германският вътрешен министър Томас де Мезиер и министърът на правосъдието Хайко Маас

Правителството на канцлера Ангела Меркел одобри нов проектозакон, улесняващ депортирането на мигранти, замесени в престъпна дейност, предаде Ройтерс. Причина за изготвянето му бяха масовите сексуални нападения срещу жени в новогодишната нощ, за повечето от които бяха обвинени мигранти. Повече от 600 жени се оплакаха от подобни посегателства в Кьолн и други градове.

Предложението на министъра на правосъдието Хайко Маас и вътрешния министър Томас де Мезиер има за цел да улесни изгонването на чужденци, признати за виновни в извършване на физически и сексуални нападения. Законът няма да се прилага спрямо граждани на страни от ЕС.

Чужденци, обвинени в оказване на съпротива срещу полицията или престъпления срещу лична собственост, също ще подлежат на депортиране, ако нарушенията им са извършени с използване на сила, заплахи или измама.

Навият закон ще улесни също отказа на убежище на новопристигнали, осъдени най-малко на една година затвор.

Маас каза, че с новия текст ще бъдат защитени стотиците хиляди бежанци, които нямат криминални досиета. "Те не заслужават да бъдат причислявани към престъпниците и да бъдат обект на всеобщо подозрение", каза министърът.

Проектозаконът трябва да бъде гласуван от Бундестага.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?