Германия: От неваксинираните ще се изискват повече PCR тестове

Ангела Меркел

Хората в Германия, които не са ваксинирани, ще трябва да предявяват като доказателство отрицателни PCR тестове по-често, отколкото досега. Това бе решено снощи на среща на федералния канцлер Ангела Меркел с премиерите на 16-те германски провинции, предаде ДПА.

В близко бъдеще на хората, които не са ваксинирани или не са изградили естествен имунитет след преболедуван Covid-19, ще се налага да представят документ с негативен тест, за да влизат в ресторант, фризьорски салон или зала за фитнес например. Същото ще важи и за посетителите в болници, социални и старчески домове.

Ограничителните мерки, които вероятно ще влязат в сила още този месец, целят да мотивират повече хора да се ваксинират. Неваксинираните ще бъдат подлагани по-често на тестове, каза Меркел. А предвид по-заразния Делта вариант ще останат задължителни за всички предпазните маски и социалната дистанция в магазините, обществения транспорт и другаде, добави тя.

Премиерите на провинциите се споразумяха, че освен изискването за отрицателни тестове, преболедуване или пълна ваксинация спортните състезания с повече от 5000 зрители ще може да се провеждат на стадиони, запълнени на половината от капацитета си, най-много с до 25 000 души.

Освен това от 11 октомври правителството постепенно ще спре безплатното правене на тестове, както е сега. Това ще принуди неваксинираните да си плащат тестовете, ако искат да участват в социалния живот. Това няма да важи за хората, които не бива да се ваксинират по медицински причини.

Германският финансов министър Олаф Шолц призова хората да насърчават приятели и роднини да се ваксинират по време на събитие от предизборната му кампания в Северна Германия днес, предаде ДПА.

Шолц, който е и кандидат на Германската социалдемократическа партия (ГСДП) за канцлер в изборите през септември, каза, че на фона на забавянето на ваксинациите хората трябва да бъдат убедени в необходимостта от имунизация.

"Нашите съседи, приятели, членовете на семействата ни, колегите на работа", всички те са хора, които може би имат нужда да бъдат побутнати, каза Шолц в малкия град Екернфьорде.

Милионите, които вече са ваксинирани, са доказателството, че ваксинационната кампания върви добре, каза той.

"Никой не е станал извънземен, просто сега всички сме в по-голяма безопасност", допълни политикът.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус

Подкрепяте ли партия на Кирил Петков и Асен Василев и ще гласувате ли за нея?