Германия отбеляза 20 г. от обединението си

Германия отбеляза 20 г. от обединението си

Германия отбелязва в неделя 20-годишнината от повторното си обединение. Канцлерът Ангела Меркел е начело на официалните празненства, чийто домакин е разположеният в северната част на страната град Бремен.

Капиталистическата Западна и комунистическата Източна Германия се сляха отново на 3 октомври 1990 г., след като бе съборена Берлинската стена - символът на разделението не само на държавата, но и на Европа на комунистически и капиталистически блок.

Също така в неделя Германия направи последното плащане на дълга си по репарациите след Първата световна война.

Меркел бе поздравена от много водещи германски и международни фигури по случай отбелязването на една от повратните за Германия точки през ХХ век.

Президентите на САЩ и Русия Барак Обама и Дмитрий Медведев, лидери на някогашните свръхсили и противници от Студената война, бяха сред изпратилите поздравления.

Обама похвали "смелостта и убеждението на германския народ, който разруши Берлинската стена и сложи край на десетилетията на болезнено и изкуствено разделение".

Медведев изтъкна сътрудничеството между Берлин и Москва 20 години, след като разпадането на Източна Германия фатално отслаби Съветския съюз.

"Процесът на обединението на Германия, който завърши преди 20 години и за който нашата страна имаше важен принос, има първостепенно историческо значение не само Германския президент Кристиан Вулф в реч по повод 20-годишнина от обединението на Германия каза, че ислямската религия е част от германското общество наред с традиционните вероизповедания на християнството и юдаизма.

"Християнството е част от Германия. Юдаизмът е част от Германия. А сега и ислямът е част от Германия", заяви Вулф по време на честванията в Бремен.

Той засегна също дебатите за миграцията и интеграцията, които предизвикват доста полемики през последните месеци.

"Нека да не се въвличаме във фалшиво противопоставяне", каза германският президент, като призова хората от всички вероизповедания и етнически групи да съжителстват "без блянове или страх".

При платените финални репарации става въпрос за натрупаните лихви по облигациите, с помощта на които Ваймарската република, правоприемница на рухналата през 1918 година Германска империя, е финансирала изплащането на военните дългове от Първата световна война, както и извеждането на националната икономика и финансовата система от поствоенната криза, припомня ИТАР-ТАСС.

Облигациите, известни като облигации на Дауес и Йънг, са издадени през 1924-1930 година и са се котирали на Нюйоркската фондова борса като официални дългови книжа на германската държава. За своя план банкерът и вицепрезидент на САЩ Чарлз Гейтс Дауес през 1925 г. е удостоен с Нобелова награда за мир.

Планът Йънг предвиждал репарациите в размер на 26.3 милиарда марки да бъдат платени за 58 години. След идването си на власт обаче Адолф Хитлер анулирал неизплатения дълг. До 1952 г. Федерална република Германия е изплатила над 1.5 милиарда марки репарации. През 1953 година заради разделянето на Германия, съгласно Лондонския договор, по-нататъшното изплащане било преустановено, а останалият дълг трябвало да бъде погасен 20 години след обединението на Германия - както се случи в неделя.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?