Германия отчете най-силния си икономически растеж от три години

Германската икономика е нараснала с 1,5 на сто през 2014 година въпреки слабото си представяне в средата на годината. Това сочат предварителни данни, оповестени от Федералната статистическа служба (Дестатис) и цитирани от световните агенции в четвъртък.

Отчетеният резултат е над прогнозата на правителството, което залагаше на растеж от 1,2 на сто, отбелязва Франс прес.

Миналата година износът е скочил с 3,7 процента, частните разходи - с 1,1 на сто, а държавните - с 1 процент. Капиталовите инвестиции, които през 2012 и 2013 година намаляваха, също са нараснали, с 3,7 процента.

Постигнатият темп на икономически растеж е най-силният от три години и съответства на очакванията на икономистите, допълва Ройтерс.

Само за четвъртото тримесечие брутният вътрешен продукт (БВП) се е увеличил с 0,25 на сто спрямо предходните три месеца.

Икономистите прогнозираха умерен растеж за четвъртото тримесечие, след като германската икономика бе на косъм от рецесия през третото тримесечие, а през второто се сви.

През 2013 година най-голямата европейска икономика нарасна едва с 0,1 на сто, а през 2012 година - с 0,4 на сто, припомня ДПА.

Германия отчете днес и бюджетен излишък от 0,4 на сто от БВП за миналата година след излишък от 0,1 на сто през предходните две години.

Германската икономика започна силно 2014 година, след което обаче леко се сви и през лятото се върна към растеж. Очаква се да набере повече инерция през идните месеци, посочва Асошиейтед прес.

Споделяне

Още от Европа

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?