Германия отчита скок в имиграцията от Южна и Източна Европа

Приток на хора от обхванатите от криза южноевропейски страни като Испания, Италия и Гърция е довел до най-голямото увеличение на имиграцията в Германия за последните близо 20 години, предаде Ройтерс. Германското Федерално статистическо бюро обяви, че 1,081 милиона имигранти са дошли в Германия миналата година - с 13 процента повече в сравнение с 2011 г. и най-големият брой от 1995 г.

Броят на имигрантите от страните в рецесия и с висока безработица като Испания, Португалия, Гърция и Италия се е повишил с 40 процента в сравнение с предходната година.

Германия остана стълб на стабилността в разгара на кризата, извличайки полза от дълбоките структурни реформи, които извърши преди десетилетие, конкурентните малки и средни предприятия и рекордно ниските лихвени проценти.

Безработицата в Германия е 6,9 процента, което е малко над нивото след германското обединение, докато над една четвърт от работниците в Испания и Гърция са без работа, а младежката безработица в тези страни е близо 60 процента.

Въпреки това броят на имигрантите от Южна Европа остава сравнително малък в сравнение с тези от Изтока. Общо 34 109 души са дошли през 2012  г. от Гърция и 29 910 от Испания, в сравнение със 176 367 от Полша и 116 154 от Румъния.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа