Германия отхвърли призива на МВФ за отпускане на повече време на Гърция

Волфганг Шойбле и Кристин Лагард по време на срещата в Токио

Германското правителство отхвърли призива на Международния валутен фонд (МВФ) да се даде повече време на Гърция, за да сложи в ред държавните си финанси, предаде ДПА.

"Споразумяхме се за процедура, която има смисъл и към която ще се придържаме", заяви говорителят на канцлера Ангела Меркел Щефен Зайберт на редовен брифинг в Берлин. Коментарът бе направен, след като по-рано днес германският финансов министър Волфганг Шойбле се противопостави на управляващия директор на МВФ Кристин Лагард на годишната среща на фонда в Токио.

Лагард заяви, че Атина може да поиска още две години, за да постави под контрол бюджета си.

Зайберт посочи, че се работи по прилагането на сегашната програма в предвидената времева рамка.

Германия очаква доклада на експертите от "тройката" международни кредитори на Гърция - ЕС, МВФ и Европейската централна банка (ЕЦБ), в който ще бъде оценен напредъкът на Атина по изпълнение на икономическите реформи, допълни той. "Това в крайна сметка има значение за нас", отбеляза Зайберт. Не трябва да спекулираме за такава молба, докато не бъде оповестен докладът, посочи той.

В Токио Лагард предупреди, че заради липсата на растеж, пазарния натиск и предприетите мерки за икономии "е необходимо малко повече време".

Шойбле пък заяви, че промяна в условията, срещу които е отпусната спасителната финансова помощ за Гърция, ще обърка пазарите и ще доведе до липса на доверие в предприеманите действия.

Гърция изгуби много време, произвеждайки два пъти избори, и трябва да допринесе за изграждане на доверието, добави той. Лагард предизвика противоречия вчера, когато посочи, че на Гърция ѝ трябват още две години, за да сложи в ред бюджета си - точно срокът, за който помоли гръцкият премиер Андонис Самарас.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа