Германия отказа да изключи "Северен поток-2" от европейските правила

Германия отказа да изключи "Северен поток-2" от европейските правила

Германският мрежови регулатор отхвърли заявлението за освобождаване на строителството на газопровода "Северен поток-2" от изискванията на актуализираната газова директива на ЕС. В съобщението, публикувано на 15 май, се казва, че за да бъде изключен от новите правила, газопроводът трябваше да бъде завършен до май 2019 година.

Компанията "Норд стрийм 2" (Nord Stream 2 AG) обърна внимание, че понятието "завършване на проект" трябва да се разглежда по-широко, а не само от гледна точка на строително-техническите процеси. От компанията са на мнение, че към момента на влизане в сила на новите правила вече са били направени милиардни инвестиции на базата на предишната правна ситуация.

Този аргумент е отхвърлен от германския мрежов регулатор. В съобщението си той посочва, че доколкото даденото условие не е било изпълнено, след въвеждането на"Северен поток-2" в експлоатация, за него ще важат регулаторните мерки, предвидени в германското законодателство (тарифите ставки да се одобряват от германския регулатор), а също така и нормите на европейската газова директива, изискващи разделение на компаниите доставчици на газ от компаниите, които го транспортират, а също така и европейските норми, засягащи достъпа до мрежата и цените.

В документа се отбелязва, че компанията "Норд стрийм 2" има възможност да обжалва решението в съда.

Съгласно новата газова директива на ЕС, компанията-оператор на "Северен поток-2" трябва да бъде независима от "Газпром", а 50 процента от пропускателната мощност на газопровода да се резервира от алтернативни доставчици. Изключения са възможни, но само с одобрението на Европейската комисия.

Спорният газопровод все още е в процес на изграждане, което се забави заради санкциите, които Съединените щати заплашиха да наложат.

Германският регулатор напомня, че всички страни членки на ЕС са имали възможност да се запознаят със заявлението на "Северен поток-2" и подробните анекси, както и да внесат своите мнения по аргументите на компанията. Единадесет страни са направили това: Хърватия, Дания, Естония, Италия, Латвия, Литва, Нидерландия, Полша, Румъния, Словакия и Швеция. Нито една от тях не е изразила съгласие с позицията на компанията, изграждаща "Северен поток-2".

Проектът "Северен поток-2", замислен от Русия да увеличи преките газови доставки в Европа, срещна сериозна политическа съпротива от страна на САЩ, както и от Полша и Украйна, през чиято територия в момента става голяма част от транзита на руски газ към Западна Европа.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес