Германия отказва военни репарации на Гърция, Атина иска международен съд

Волфганг Шойбле и Димитрис Аврамопулос

Берлин отхвърля исканията на Гърция за изплащане на репарации за щетите, нанесени по време на Втората световна война. В интервю за вестник "Нойе Оснабрюкер Цайтунг" германският министър на финансите Волфганг Шойбле заявява, че гръцкият народ не трябва да се води в погрешната посока. Според него въпросът изплащане на репарации от Германия е изяснен и той не вижда "никаква надежда" за претенциите за тях.

"Пътят на реформите е дълъг, гърците не трябва да бъдат дезориентирани", заяви Шойбле. "Гърция постигна много до момента, но има още много път да измине. И този път не трябва да се пренасочва", допълни той.

Гръцкият външен министър Димитрис Аврамопулос реагира веднага на изказването на Шойбле. Той заяви, цитиран от вестник "Прото тема", че това дали въпросът е изяснен или не, ще бъде решено от международното правосъдие. Министърът подчерта, че не трябва да се прави връзка между реформите в Гърция и въпроса за германските репарации.

Гърция не се "пренасочва от политиката на реформи, въпреки големите жертви, които тежат на раменете на гръцкия народ", подчерта Димитрис Аврамопулос. По думите му "въпросът за германските репарации като последствие от Втората сввтовна война от дълго време занимават Гърция и е въпрос с исторически, хуманитарни, държавни и юридически параметри".

Специална работна група към Сметната палата в Гърция изготви доклад за размера на репарациите, които Берлин потенциално дължи на Гърция за нацистките престъпления през Втората световна война. Според информация на гръцкия в. "Вима" докладът, класифициран като поверителен, е дълъг 80 страници и е бил предаден в началото на март на правителството.

Електронното издание на германското списание "Шпигел", което препечати статията от в."Вима", посочва цифрата от 162 милиарда евро за размера на репарациите, които Гърция може да поиска от Германия.

Тази сума ще включва евентуално репарации за разрушената инфраструктура (на сегашна стойност от 108 милирада евро според заключенията от Парижката мирна конференция от 1946 г.) и връщане на окупационен заем (54 милиарда евро), който Гърция е била принудена да сключи с нацисткия режим между 1942 и 1944 г.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа