Германия откри промишлено-търговска камара в София

С откриването на промишлено-търговска камара в София Германия дава ясен сигнал за интереса на немските предприемачи към България, заяви германският министър на икономиката и труда Волфганг Клемент по време на официалната церемония.

Като доказателство за този интерес Клемент посочи и нарастващия търговски стокообмен между двете страни, чийто темп от 10.9% за последната година изпреварвал средния ръст на търговията на Германия с другите страни от Централна и Източна Европа - 7.9 на сто. Обемът на стокообмена между двете страни за последната година е над 2 млрд.евро.

Българо-германската промишлено-търговска камара в София ще предлага различни услуги за малки и средни предприятия, включително професионално обучение и опазване на околната среда.

Като области за икономическо сътрудничество между двете страни Клемент посочи транспортът, инфраструктурата, енергетиката, високите технологии, туризма.

Според премиера Сакскобургготски, който присъства на официалната церемония, това са телекомуникациите, машиностроенето, високите технологии, химическата и хранително-вкусовата промишленост.

Възможностите за сътрудничество и подпомагане в областта на малкия и среден бизнес, както и в туризма бяха сред обсъдените теми при срещата на Клемент с вицепремиера и министър на икономиката Лидия Шулева. Като перспективна област от интерес за немските инвеститори Волфганг Клемент е посочил развитието на балнеоложкия туризъм в България.

Придружаваният от 80-членна делегация Клемент се срещна и с министъра на енергетиката Милко Ковачев. Пред германския министър и бизнесмените Ковачев е промоцирал изграждането на 600 МВт мощност на местни лигнитни въглища и проекта за АЕЦ "Белене" като двата големи инвестиционни проекти, към които ще бъдат насочени усилията на България през тази година, съобщи пресцентърът на ведомството.

Преди това шефовете на Булгаргаз и Рургаз подписаха споразумение в газовия сектор, което предвижда сътрудничество по технологични, технически и търговски въпроси, размяна на информация относно законите и регулаторните рамки на газовия пазар в двете страни.

Споделяне

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?