Германия открива консулство в Калининград

Германия установи първата си дипломатическа мисия в руския анклав Калининград, който на времето беше част от Прусия.

Германският външен министър Йошка Фишер каза, че установяването на немско консулство в Калининград е знак за доверието между Москва и Берлин.

По-късно Фишер замина за руската столица, където се срещна с президента Владимир Путин.

Съветските сили завземат бившия Кьонигсберг в края на Втората световна война.

Калининград е притиснат между Полша и Литва, отрязан от останалата част на Русия, но е стратегически важен за достъпа ѝ до Балтийско море. С влизането на Полша и Литва в Европейския съюз на 1 май областта ще стане руски анклав в Евросъюза.

По време на посещението си Йошка Фишер постави венец на гроба на великия немски класически философ Емануил Кант, който е роден и работил в Кьонигсберг. Днес се навършват 200 години от смъртта му.

Германия ще направи всичко възможно възникващите за Калиниградска област проблеми във връзка с разширяването на ЕС да бъдат разрешени по цивилизован начин, каза Фишер след срещата си с губернатора на областта Владимир Егоров. Съвместно успяхме да намерим решение за транзитното пътуване на руските граждани през Литва, сега остава да се реши въпроса с товарните превози, каза Фишер.

Обещах на губернатора Егоров да повдигна този въпрос пред Европейската комисия, ангажира се германският външен министър. Той окачестви руско-германските отношения като "много добри", при това "не само на правителствено, но и на лично равнище".

"Това е малка, но конкретна стъпка в разширяването на сътрудничеството между нашите страни", заяви руският президент при срещата си с Йошка Фишер по повод откриването на консулството, цитиран от ИТАР - ТАСС.

Стратегическото партньорство между Русия и Европейския съюз трябва да се развива, каза Фишер.

Германия е сред най - големите европейски търговски партньори на Русия, като стокообменът между двете страни през 2003 г. е 25 милиарда долара, според руското външно министерство.

Споделяне

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?