Германия отстъпи пред студентските искания за реформи в университетите

Министрите на образованието на 16-те провинции в Германия отстъпиха пред исканията на студентите да се промени системата на образователните степени, съобщи ДПА, цитирана от БТА.

Решението на министрите от четвъртък засяга преди всичко бакалавърските степени. Три или четиригодишният курс на обучение за получаване на бакалавърска степен, въведен неотдавна, обхваща същия обем  учебен материал и брой изпити, колкото и предишната пет или шестгодишна учебна програма. С промените се предвижда натоварването (лекции и самостоятелна подготовка) да не надхвърля 32 до 39 часа седмично, 46 седмици годишно.

Намалява се и броят на изпитите и се премахват някои ограничения, които не позволяваха на студентите да получават кредити, валидни за за допълнителни учебни програми, или да променят специалността си.

Близо 4000 студенти протестираха в четвъртък в Бон край сградата, където заседаваха министрите. Полицията бе принудена да използва сълзотворен газ, посочва ДПА.

В обща декларация министрите на образованието на германските провинции призоваха студентските групи да прекратят националните стачки, изразяващи се в блокиране на достъпа до зали за лекции в много от висшите учебни заведения в страната.

Споделяне

Още от Свят