Германия пак разследва подкупи при сделки с подводници за Гърция

Властите в Германия са започнали ново разследване и са обискирали офисите на дъщерна компания на концерна Райнметал в Берн във връзка със скандал за раздавани подкупи и комисиони по сделки с подводници за Гърция, съобщава германското сп. "Шпигел" в публикация, цитирана от гръцкия в. "Та неа" и от БТА.

Миналата седмица представители на прокуратурата са търсели фактури за пътувания, бележки за водени разговори и доклади за контакти с Гърция.

Според публикацията разследващите търсят 33 млн. евро, дадени от RDE, дъщерна компания на Райнметал, на офицер от гръцкия военноморски флот през периода 1998-2011 г. чрез фирма в Лондон.

С помощта на друга лондонска фирма пък са били предоставени милиони на представител на компанията в Гърция след натиск на ръководството на Райнметал.

Според "Шпигел" в прокурорската заповед за разследване се казвало, че тогавашното ръководство на компанията било приело да даде подкупи на онези, които е трябвало да вземат решения в Атина, за да бъде одобрена поръчката. За пред данъчните власти сумата за подкупите е била представена след това като разходи на фирмата.

Представител на RDE казал пред германското списание, че "не е имало никакво незаконно плащане на гърци". Компанията обаче е започнала вътрешно разследване, което е възложено на външни инспектори.

Споделяне

Още от Европа