Германия планира драстично съкращение на разходите и субсидиите

Финансовата политика на Германия е на път да се промени, заяви в неделя при откриването на двудневното заседание на кабинета канцлерът Ангела Меркел, цитирана от ДПА.

Нейното дясноцентристко коалиционно правителство планира да представи тази седмица мерки за драстично намаляване на разходите и субсидиите, както и за ограничаване на социалните помощи, които държавата отпуска на дългосрочно безработните.

За да спази изискването в конституцията за спиране трупането на нови задължения, управляващите трябва да пестят по около 10 млрд. евро годишно. От изявление на Ангела Меркел преди обсъжданията става ясно, че тя ще настоява за съкращаване на разходите в социалната сфера: "С това не поставяме под съмнение социалната пазарна икономика. Точно обратното - в бъдеще ще харчим само толкова, с колкото разполагаме."

Меркел не пожела да коментира предварително подробности за планираните мерки и обеща да направи това след края на заседанието в понеделник. Обект на обсъждане са хиляди работни места в обществените услуги, намаляване на помощите за нови родители и повече данъци за доставчиците на електроенергия. Според източници правителството се надява до 2014 година да може да закрие най-малко 10 000 работни места във федералната администрация, а на останалите служители да намали заплатите, отбелязва ДПА, цитирана от БТА.

"Определят се важни точки за развитието на Германия през следващите няколко години", заяви Меркел. На заседанието участват водещи фигури като министъра на финансите Волфганг Шойбле и министъра на външните работи Гидо Вестервеле, който е председател на Свободната демократическа партия - либерали.

Меркел и Вестервеле заявиха, че за да сложат край на дефицитите, те няма да увеличат данъците, а ще намалят разходите.

"Време е за икономии", каза Вестервеле и добави, че е свършило времето, в което правителствата можеха да харчат повече, отколкото получават като приходи. "Променяме курса своевременно, за да избегнем отрицателните последици", добави Шойбле.

Тази година Германия има бюджетен дефицит от над 86 милиарда евро (103 милиарда долара) и се налага да орязва разходи за най-малко 10 милиарда евро на година до края на 2016 г., за да покрие изискването за балансиран бюджет, заложено в конституцията.

Меркел подчерта, че Германия повече не може да живее над възможностите си и настоя да бъде харчено само това, което се печели.

Споделяне

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?