Германия планира вето за влизането на София и Букурещ в Шенген

Германия планира вето за влизането на София и Букурещ в Шенген

Намерението на София и Букурещ да се присъединят към безвизовата зона "ще претърпи неуспех заради вето на Германия", коментира в интервю за списание “Шпигел“ германският министър на вътрешните работи Ханс-Петер Фридрих. По думите му при необходимост Берлин ще блокира присъединяването на България и Румъния към шенгенското пространство.

 

Решението по този въпрос се очаква да бъде взето идната седмица на заседание на Съвета на ЕС на равнище министри на вътрешните работи в Брюксел.

 

"Гражданите ни подкрепят разширяването на Шенгенската зона, само ако бъдат изпълнени всички условия. Досега това не се е случило", заявява Фридрих.Изявлението му идва на фона на данни, че 70 процента от германците подкрепят въвеждането на ограничения за миграция от страни членки на ЕС.

 

Ако през 2007 година в Германия живееха 64 000 бежанци и имигранти от България и Румъния, най-вече роми, то в момента броят им е 180 000, отбелязва ИТАР-ТАСС. Германците се опасяват, че с присъединяването на двете страни към безвизовия режим броят на имигрантите ще нарасне още повече, което ще доведе до разрушаване на германската социална система.

 

Фридрих припомни, че правото на придвижване и местожителство предвижда постоянна работа или учебна дейност. "Обаче тези, които пристигат в Германия, само за да получават социални помощи, злоупотребяват с тези свободи и трябва да стоим по-далеч от тях", посочи вътрешният министър.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?