Германия подкрепи американския противоракетен щит в Европа

Германия подкрепи американския противоракетен щит в Европа
Като цяло Европа може да спечели от американските планове за противоракетни бази в Полша и Чешката република, като в дългосрочен план ЕС върви към обща армия, заяви германският министър на отбраната.

В четвъртък Варшава и Прага получиха политическа подкрепа от германското председателство на ЕС за оспорваните си планове да разположат на своя територия елементи от системата за противоракетна отбрана (ПРО), чиято цел е на прихваща евентуални балистични ракети от държави като Иран и Северна Корея.

Германският министър на отбраната Франц Йозеф Юнг заяви пред външната комисия на Европейския парламент (ЕП), че системата може да играе важна “защитна роля” за Европа като цяло, предаде EUobserver.

“Заплахите се промениха. Изправени сме пред заплахи, свързани с международния тероризъм, оръжия за масово унищожение, разпространение на ядрено оръжие, кризи и конфликтни ситуации. Трябва да реагираме на тях”, каза министърът в подкрепа на ПРО.

Планът на САЩ за разполагане на елементи от системата в Чехия и Полша по-рано срещна съпротива от членки на ЕС като Люксембург и Австрия, които предупредиха, че противоракетните бази в Централна Европа може да провокират нови напрежения с Русия.

Москва смята, че планът е насочен срещу собствените ѝ ядрени ракети.  

Германският министър на отбраната изрази “увереност”, че по този въпрос може да се постигне споразумение с Кремъл, независимо от агресивното изказване на началника на руските военновъздушни сили миналия месец, че Москва е готова да разруши инсталациите в Полша и Чешката република.

Юнг пледира за широка политическа дискусия за ПРО в рамките на НАТО, като добави, че Москва ще бъде консултирана в рамките на съвета Русия – НАТО.  

Варшава и Прага бяха разкритикувани, че преговарят директно с Вашингтон, а не се търси решение в рамките на НАТО.  

Германският министър смята, че противоракетният щит трябва да е от полза за цяла Европа. “В момента, когато Северна и Централна Европа са защитени (от щита), Южна Европа няма да е защитена. Според мен това е грешка”, каза Юнг.

Позицията на германския военен министър, който е от дясно-центристката ХДС, не е споделя напълно от германските социалдемократи, които са партньор в управляващата коалиция.

Германският външен министър и член на СДП Франк-Валтер Щайнмайер заяви преди няколко седмици, че тъй като базите в Чешката република и Полша са много близо до Русия, създаването им трябва да бъде консултирано първо с руснаците.

В изказването си пред външната комисия на ЕП германският министър на отбраната каза, че “в дългосрочен план ние трябва да се стремим към европейска армия, която да е в подкрепа на европейската политика на сигурност и отбрана”. Подобна позиция защити по-рано и германският канцлер Ангела Меркел. Идеята се поддържа и от полския президент Лех Качински.

Споделяне

Още от Свят