Германия подкрепя операцията на Турция срещу "Ислямска държава" и кюрдите в Сирия

Мартин Шефер

Германия обяви подкрепата си за военната операция, която Турция започна в Сирия срещу джихадистката групировка "Ислямска държава", но и срещу кюрдските милиции на границата между двете страни, предаде Франс прес.

След като подчерта, че частта на турската операция, която е насочена против ИД, е "в унисон с целите и намеренията на коалицията за борба с ИД", говорителят на германската дипломация Мартин Шефер заяви, че уважава решението на Анкара да се бие с кюрдските групи в Сирия, въпреки че те са съюзници на Запада в сирийския конфликт, отбелязва АФП.

"Турция, с право или не, смята, че има връзки между, от турска страна ПКК (Кюрдска работническа партия), която и ние смятаме за терористична организация, и поне част от кюрдите от сирийска страна. Ние уважаваме това и смятаме, че е законно право на Турция да реагира на тези терористични дейности. Ние подкрепяме Турция по този въпрос", заяви говорителят на германското външно министерство.

Днес турската армия, подкрепена от сили на международната антиджихадистка коалиция, проведе операция в Сирия с бойна авиация и специални части, за да прогони ИД от сирийския пограничен град Джараблус.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обаче заяви, че настъплението е насочено и срещу кюрдската партия "Демократичен съюз", въпреки че САЩ, разгневявайки Анкара, подкрепят кюрдите, които постигат военни успехи срещу джихадистите в Сирия, отбелязва Франс прес.

Споделяне

Още от Свят