Германия поиска еврокомисар за контрол на националните бюджети

Да се създаде пост комисар по валутата за еврозоната с широки правомощия върху националните бюджети с цел задълбочаване на евроинтеграцията и прекратяване на дълговата криза. Това поиска германският министър на финансите Волфганг Шойбле, предаде Ройтерс.

Той подкрепя и реформа на Европейския парламент, предвиждаща само депутатите от страни, засегнати от даден проблем, да гласуват по него. Министърът заяви, че е разговарял с канцлера Ангела Меркел за предложенията и тя "донякъде е по-предпазлива" към тях.

Според Шойбле Европейският съюз трябва да започне да обсъжда предложенията му за промяна в договора на срещата на върха в Брюксел тази седмица (18-19 октомври).

"Сега трябва да направим по-големи стъпки към фискален съюз. Трябва да използваме този възможност (на дълговата и финансовата криза в еврозоната)", каза Шойбле, който е отдавнашен поддръжник на по-тясната интеграция в ЕС.

Европейската централна банка подкрепи предложението

Еврокомисията трябва да има правото да отхвърля бюджетите на страни членки на ЕС, ако проблемите на дълга и дефицита не са били засегнати в тях, се казва в изявление на Европейската централна банка (EЦБ).

Йорг Асмусен, член на ръководството на ЕЦБ, заяви, че подкрепя призива на германския финансов министър pd по-засилена роля на комисаря на ЕС по икономическите и паричните въпроси. "Добра идея би било комисарят да може да отхвърля бюджети. Но все пак решаването на проблемите трябва да зависи от страните, а не от комисаря", коментира Асмусен, цитиран от АФП.

Председателят на Европарламента Мартин Шулц обаче не подкрепя предложението на Шойбле за увеличаване на правомощия Еврокомисията за намеса в националните бюджети, пише германският в. "Вестдойче цайтунг". Със сигурност не бива да има финансов министър от ЕС, който да може да влияе на бюджетите на страните-членки, коментира Шулц.

"Когато националните парламенти и парламентът на ЕС се обединят около категорични критерии, тогава подобно право на намеса би било възможно. Трябва също така да има по-засилен надзор над бюджетната дисциплина. Трябва да погледнем трезво, че имаме нужда от реален контрол. Не може да се случи така, че ние да определяме нови правила за общността, и в крайна сметка никой да не ги поддържа", смята председателят на Европейския парламент.

Споделяне

Още от Европа