Германия повишава прогнозата за икономическия си растеж

Петер Алтмайер

Германското правителство ще повиши прогнозата си за растежа за 2021 година благодарение на добрата устойчивост на промишлеността въпреки новите ограничения, свързани със здравната криза. Това заяви в интервю за медийната група Функе (Funke) министърът на икономиката Петер Алтмайер, цитиран от Франс прес.

"През януари прогнозирахме растеж от 3 процента. Сегашните данни сочат, че той ще бъде дори малко по-голям", каза Алтмайер. Очаква се властите да обявяват новите си прогнози във вторник.

Най-голямата европейска икономика претърпя спад от 4.9 процента за миналата година.

"Има повод за оптимизъм", добави министърът.

Той изтъкна "по-силно от очакваното икономическо развитие" главно благодарение на промишления сектор, който е облагодетелстван от възстановяването на световната икономика.

Мерките за борба с пандемията обаче засягат в значителна степен търговията на дребно, ресторантьорството и хотелиерството, призна Алтмайер на фона на затягането на ограниченията в Германия от днес.

По думите му предпандемичните нива ще се възстановят най-късно през 2022 година заради въздействието на третата вълна на здравната криза, белязана от бързото разпространение на вариантите на коронавируса.

Основните икономически институти също констатираха преди седмица, че тази трета вълна "забавя възстановяването", макар да остават по-оптимистични от правителството, залагайки на икономически растеж от 3.7 процента за 2021 година.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа