Германия пред блокада заради стачка на железниците

Германия пред блокада заради стачка на железниците

Германия е изправена пред тежки транспортни проблеми, след като профсъюзът на железопътните работници обяви намерението си за стачка в сектора, съобщиха световните информационни агенции. Първият етап на протеста ще засегне товарните влакове и най-вероятно ще започне в сряда. В понеделник синдикатът отхвърли офертата на “Дойче бан” за увеличение на заплатите в сферата с 4.5 процента.

Исканията на железничарите са за ръст на възнагражденията с 31 процента. Мотивите са, че служителите в тази сфера от германската икономика са сред най-ниско платените в Европа. Стачката ще спре близо 28 000 пътнически и 5 000 товарни влака дневно.

Срокът, който е даден на “Дойче бан” да приеме предложението, е до вторник вечерта. Представители на германския бизнес вече изразиха своето становище, че стачката ще доведе до големи поражения за икономиката.

Железопътният оператор засега обаче отказва да приеме тези искания и съобщи, че има резервни варианти за преодоляване на ситуацията. Една от тях е забраната за стачкуване на заетите в сферата, които работят на граждански договори.

Споделяне

Още от Свят