Германия предлага пари на отхвърлени кандидати за убежище, за да се върнат в родината си

Германия предлага пари на отхвърлени кандидати за убежище, за да се върнат в родината си

Мигранти, получили отказ на убежище в Германия, могат да кандидатстват за финансова помощ до 3000 евро, ако изберат да се върнат доброволно в страната си, съобщи германското вътрешно министерство в неделя, цитирано от ДПА.

Семейства, връщащи се у дома, могат да кандидатстват за стоки и услуги на обща стойност до 3000 евро, а отделни лица могат да разчитат на стоки и услуги на стойност до 1000 евро в страната си, посочва министерството. Тези помощи са резултат от разширяването на съществуваща програма за подпомагане, която се прилага от февруари.

Правителството се опитва да стимулира доброволното напускане на получили отказ кандидати за убежище, след като през 2015 и 2016 г. в Германия пристигнаха близо 1 милион мигранти от страни като Сирия, Афганистан и Ирак.

"Ако решите да се възползвате от доброволното напускане до края на февруари, ще получите не само първоначална помощ, но и съдействие за разходите за жилище през първата година в страната, от която идвате", отбеляза германският вътрешен министър Томас де Мезиер пред популярния в. "Билд", цитиран от БТА.

Споделяне

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?