Германия предлага централата на НАТО да се премести в Бон

Бон е готов да приеме разположената от десетилетия централа на НАТО в Брюксел, като предлага безплатно обширен комплекс готови сгради с висока сигурност, съобщава белгийският вестник "Хет Лаатсте Ниюз", цитиран в сряда от БТА.

Според вестника Германия лобирала в НАТО главната квартира да бъде прехвърлена в Бон, тъй като предлаганите от бившата ѝ столица условия са много изгодни, а и там нямало опасност от вътрешнополитическа нестабилност, за каквато отново се заговори в Белгия заради предстоящите извънредни парламентарни избори.

Дискретният натиск на Германия НАТО да се прехвърли в Бон се подкрепя от Холандия, отбелязва "Хет Лаатсте Ниюз".

Главната квартира на НАТО е разположена в квартала Евер на Брюксел. След като след 1999 г. бяха приети над 10 нови страни, сред които и България, брюкселският комплекс отесня и бе решено от другата страна на преминаващия край него булевард  да бъде изграден нов, който да бъде завършен през 2012 г. Белгия предложи безплатно терена за строежа, а НАТО се ангажира да осигури неговото финансиране.

Според бившия министър на отбраната на Белгия Андре Флео в централата на НАТО в Брюксел наистина "циркулират" бележки, в които става дума за прехвърляне в Бон. Същевременно според него изтъкваният довод за политическа нестабилност в Белгия е конюнктурен, докато реалната причина да се говори за преместване е финансова.

Споделяне

Още от Свят