Германия предупреди, че действията на Иран могат да доведат до война

Германия предупреди, че действията на Иран могат да доведат до война

Германският външен министър Хайко Маас предупреди Иран, че задържането на търговски кораби в Персийския залив може да доведе до ескалация на напрежението и война, предаде Асошиейтед прес.

Маас каза това в интервю, публикувано в днешния брой на германския вестник "Билд".  Според външния министър задържането от Иран в петък на петролен танкер под британски флаг е направило ситуацията много по-сериозна и опасна, отколкото е била допреди това.

„Не може да има победители, а само губещи в евентуална неконтролирана военна ескалация", каза Маас и призова Иран да изпълняват задълженията си и да не продължават с действията, които водят до засилване на напрежението
.
Хайко Маас изтъкна, че усилията на европейските държави имат за цел дипломатическите канали, през които преминава гласът на разума, да останат отворени.

„Става дума за предотвратяването на война", заяви Маас.

По- рано стана ясно, че Великобритания обмисля да наложи на Иран санкции след задържането на плаващ под британски флаг петролен танкер в Персийския залив. 

Оман, в чиито теротириални води бе задържан танкерът, призова Иран да освободи "Стена имперо", плаващ под британски флаг.

Освен това Оман призовава всички страни да покажат сдържаност и да решат противоречията си по дипломатически път, съобщи държавната Оманска телевизия.

"Султанатът призовава регионът да не бъде излаган на рискове, засягащи свободата на корабоплаването", съобщи телевизията в Туитър  

Споделяне

Още по темата

Още от Свят